Chile: 2 miljoner demonstrerade mot det privata pensionssystemet

2016-09-01 14:06:09
I Chile genomfördes nya massiva protester mot det obligatoriska privata pensionssystemet (AFP) den 21 augusti. Över 400 000 demonstrerade i huvudstaden Santiago och totalt uppemot 2 miljoner runtom i landet. Demonstrationerna gav besked om att motståndet mot AFP växer. Det var nästan dubbelt så många som gick ut på gatorna denna gång jämfört med den tidigare protestdagen den 24 juli.

Protestdagen den 12 augusti, i vilken ett stort antal unga och gamla deltog, representerar början på en ny kamp­enighet mellan studenter, arbetare och unga.

Demonstrationerna utlystes av ”Nej till AFP-kampanjen”, som har initierats av de bankanställdas fackförbund, olika vårdfack och lokala fackföreningar. 

Medlemmar i Socialismo Revolucionario (CWI Chile), som har förtroendeuppdrag i de bank­anställdas fackliga federation, har spelat en ledande roll i bygget av denna kampanj under de senaste åren. Patricio Guzman, en ekonom och ledande Socialismo Revolucionario-medlem, har gjort otaliga framträdanden i riksmedia. 

Om regeringen vägrar att ge vika för kravet Nej till AFP blir kampanjens nästa steg en landsomfattande generalstrejk den 4 november. 

Medan det regeringskontrollerade CUT (den stora fackliga central­organisationen) fram till nyligen stödde regeringens pensionspolitik kan stridbara fackförbund inom CUT, som koppargruvarbetarnas och hamnarbetarnas fack, komma att spela en ledande roll i strejken.

En riksomfattande generalstrejk, organiserad över huvudena på landets regeringsvänliga fackföreningsbyråkrati, skulle vara ett viktigt steg i bygget av en ny, kampvillig arbetarrörelse. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!