”Det saknas politisk vilja”

2016-09-01 09:19:43

foto: Lars Mongs
Stark uppslutning för Hammarkullen och Somaliska föreningen.

150 personer samlades i Hammarkullen på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna och Somaliska föreningen till demonstration som ett svar på att stadsdelen planerar att slänga ut Somaliska föreningen från sin lokal.

Detta var den första av en rad mobiliseringar som planeras i Hammarkullen inom den närmaste tiden. Inför nästa möte kommer fler föreningar att bjudas in för att planera demonstrationer och fortsatt kamp för vårt område.

– Det saknas inte lokaler i Hammarkullen, det saknas politisk vilja från stadens ledning, sa Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna på demonstrationen. 

Hammarkullen står inför stora utmaningar och boende, föreningar och arbetsplatser har tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna kämpat för att rädda den sociala service som finns kvar. Men något har också förändrats de senaste åren. Man har gått från en defensiv försvarskamp till offensiva krav på förbättring och inflytande.

Ett exempel är kommunaliseringen av Bredfjällsgatan och Gropens gård där Bostadsbolaget tog över efter privata ägare. Ett annat exempel är gratis inträde på kommunala simhallar och gratis simskola som kom som ett resultat av att kampen för Hammarbadet utvecklades och spreds. Hammarkullen mobiliserar nu för att utveckla området, inte bara försvara vad som finns.

Vad som står på spel om nedskärningspolitiken och attackerna på föreningslivet fortsätter kunde vi se tidigare samma dag. Då begravdes 8-åriga Yusuf som miste livet av att en handgranat kastades in genom fönstret i den lägenhet han var på besök i med familjen. Han blev inte bara ett oskyldigt offer för gängkriminaliteten, utan också ett offer för resultatet av 30 års nyliberal politik med stängda fritidsgårdar, arbetslöshet och trångboddhet.

Media och styrande politiker var inbjudna till att delta på demonstrationen, men lyste med sin frånvaro. Boende som kämpar för sin stadsdel ger inga tidningsrubriker. De kommer först när det brinner och politikerna syns först när det är val. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!