CWI: Inga rasister på våra gator!

2010-11-03 11:57:33
Att rasistpartier har etablerat sig i de flesta länder i Europa betyder varken att de inte går att bekämpa eller trycka tillbaka. Samtidigt behövs riktigt stora rörelser med socialt innehåll för att helt sopa bort rasisterna från planen. Me­dan rasistpartierna får stort utrymme i media talas det sällan om kampen mot rasism. Här är några exempel:

Belgien: ”Jobb inte rasism” Se­dan 1991 har det rasistiska partiet Vlaams Belang (som har en fascistisk kärna) suttit i parlamentet. År 2004 fick VB 24,1 procent av rösterna, i EU-valet förra året fick det 15,3 procent och i år 12,3 procent. Partiet är med andra ord på nedgång, skakat av kriser och karriärism. SLP, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Belgien, har tagit kampen mot VB redan från första början.
Den 15 oktober i år demonstrerade hundratals ungdomar i Bryssel mot ungdomsarbetslösheten. En av tre unga är arbetslösa, i vissa stadsdelar uppemot 70 procent. En av de fem parollerna för marschen riktade sig emot rasismen. Precis som under de många antirasistiska demonstrationerna som har tagit upp frågan om behovet av nya jobb för unga, kopplas frågorna ihop.
I Leuven, Gent och Antwerpen fick Vlaams Belangs militanta studentförbund se sig överröstat av mångfalt fler antirasistiska demonstranter under våren.
I Antwerpen var de 800 antirasisterna mer än dubbelt så många som fascisterna och markerade den största antirasistiska demonstrationen på tio år.
Den 2 oktober demonstrerade 2 000 personer under parollen ”No Border” i Bryssel, trots polisens trakasserier med massarresteringar da­gen innan. Man ropade ”Solidaritet med de papperslösa” och krävde ett slut på statens och företagens utnyttjande av arbetande människor som inte ges uppehållstillstånd.

Österrike: FPÖ framåt igen I det som förut kallades det ”röda Wi­en” fick rasistpartiet FPÖ i kommunalvalet den 10 september 27 pro- cent, en ökning från 12 procent. Det är framförallt besvikelse med Socialdemokraternas (SPÖ) förräderi, där SPÖ har förhandlat med högern om det största sparpaketet i republikens historia. Nu växer sig en folkstorm stark mot detta sparpaket.
Hetsen mot invandrare har lett till flera försök till mordbränder i invan­drartäta studentområden i Wien. FPÖ har i flera år finansierat en propagandaturné tillsammans med krist-na fundamentalister och nazister, där de utgör sig för att vara några slags medborgarvittnen som hetsar mot muslimer på BI Dammstrasse (en ga­ta i Wien), men i år blev den kraftigt reducerad och fick delvis ställas in ef­ter en stark motkampanj. Bland annat kom 200 deltagare till ett informationsmöte anordnat att RS systerparti i Österrike.

Frankrike: rasism och antirasism Att högern i Frankrike har valt taktiken att inte samarbeta med rasist- partiet Front National (FN) har inte hindrat högern att sprida rasism. Det är tydligt att Frankrikes president Nicolas Sarkozy försökte väja undan för höstens pensionsuppror genom att redan i somras piska upp rasism mot romer och på så sätt avleda uppmärk­samheten från sin egen impopulära politik. 8 000 romer har utvisats i år på det mest förödmjukande sätt, utan några individuella prövningar.
Front National slog sig för bröstet och sa ”Den nya tonen från presiden­ten har en merit: den officiella bekräf­telsen av invandrares kriminella ka- raktär, en sanning som Front National hävdat i tre decenier”. Redan un­der vårens regionalval gynnades FN av missnöjet med Sarkozy och av den legitimerade rasismen och man tillskansade sig 12 procent av rösterna.
Sarkozy taktik fungerade emellertid inte.
Den 4 september demonstrerade över 100 000 människor på över 130 orter mot utvisningen av romer. Där­på följde strejkerna och massdemonstrationerna mot pensionsreformen som har skakat om hela den franska kapitalistklassen.
Kampen har satt klassfrågorna främst och i samband med detta har rasismen sopats undan.

Tyskland: Stoppa nazisterna! Att Tyskland ännu inte har fått ett högerextremt parti i riksdagen kan bero på att missnöjet med de etablerade partiernas högerpolitik delvis har fångats upp av det nya vänsterpartiet Die Linke.
Antirasister och socialister i Tyskland för också en framgångsrik kamp mot öppna nazisters ständiga provokationer och marscher.
Den 13 februari stoppade tiotusentals personer den största mobilise­ringen av nazister i Europa, som skul- le äga rum i Dresden. Fackföreningar, invandrarorganisationer, vänsterparti­er m fl organisationer stoppade marschen genom att helt enkelt fredligt blockera den, ställa sig i vägen för den.
Den första maj blockerade 15 000 antirasister 400 nazisters marsch i Berlin.
Liknande blockader ägde rum i Bayern, Zwickau, Erfurt och Ro-stock. Under sommaren fortsatte de fredliga antirasistiska demonstrationerna mot nazistiskt våld i Stolberg, Berlin och Stuttgart.

England: fiasko för BNP: Det fascistiska British National Party trodde att de skulle göra succé i parlamentsvalet, men åkte på storspö. BNP fick bara 1,5 procent mot 5 procent i EU-valet förra året. Detta efter en stark antirasistisk kampanj mot BNP. Samtidigt var det kommunval i Barking. BNP inte bara backade, utan förlorade alla de tolv kommunala mandat som man hade.
RS:s systerparti SP har tillsammans med fackföreningarna spelat en viktigt roll i att BNP har tvingats backa från sin plan på att upprätta ett nationellt mediacenter i Stroud.

Nederländerna: Högerextrema i regeringen Den allvarligaste utvecklingen äger nu rum i Nederländerna, där det efter månader av förhandlingar står klart att landet kom- mer att styras av en högerregering stödd av det islamofobiska partiet PVV. Återigen ett exempel, vid sidan av det danska, på att borgarnas tal om att ”frysa ut rasisterna” inte är mycket värt. En rättsprocess pågår mot parti­ledaren Geert Wilder och dennes hets mot folkgrupp. Han har bland annat jämfört Koranen med Adolf Hitlers Mein Kampf.
PVV påstår att islam inte är en religion utan en fascistisk ideologi, att arbetslösa invandrare ska utvisas och att det ska införas ett statligt register över människors etnicitet.
PVV fick 15 procent i valet i somras och blev tredje största parti. År 2006 vann Socialdemokraterna en hi­storisk valseger – men man stod inte för någon förändring, nedskärningar­na och arbetslösheten fortsatte att öka. Nu får invandrare betala priset:
– Våra föräldrar slet ut sig och byggde alla dessa nederländska städer. Då fick de ingen chans att lära sig språk och kultur. Men nu ska de plötsligt bevisa att de är integrerade, säger Mohammed Radahi till tidning­en De Morgen.
Rasismen i Nederländerna kommer att för ett tag försvåra arbetarkampen, men den kommer inte att kunna stoppa den.
Rasisternas ihålliga argument kommer framöver att slås i spillror mot den grund av verklig enighet arbetare emellan, oavsett bakgrund, som kampen skapar.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!