CWI i Frankrike om terrordådet i Paris

2015-11-14 23:53:27
Vidrigt våld har drabbat Paris än en gång. Över 120 döda och dussintals skadade på platser där arbetare och ungdomar samlas i slutet av veckan (Stade de France, Bataclan musikklubb, olika barer i 10: e och 11: e distrikten). Dessa barbarer var inställda på urskillningslöst massmord, att igen slå till mot oskyldiga människor. Målet var arbetarklassdistrikt i Paris, med sina olika befolkningar, som drabbades i denna tragedi.

Ingenting kan rättfärdiga dessa avskyvärda attacker på samma fredag i Paris, Bagdad och Nigeria, och inte heller attackerna mot en marknad i Beirut den 12 november eller i Ankara den 10 oktober, eller i Tunisien. Vi sörjer idag för våra bröder och systrar, arbetare, unga människor, arbetslösa, ensamstående föräldrar, pensionärer, oavsett deras bakgrund.

Vi fördömer dessa attacker och den blinda fegheten bakom dem. Att döda försvarslösa människor i kallt blod utmärker en högerextrem ideologi, oavsett förment religiösa eller andra ursäkter. Oförmögna att vinna stöd i befolkningen, och absolut inte bland muslimer, använder terroristerna i ISIS, som har tagit på sig ansvaret för dessa attacker, exakt samma metoder som fascistiska grupper, statliga diktaturer, och ockupationsarméer. Terror är ett politiskt vapen som syftar till att förhindra arbetare att enas och att införa passivitet genom rädsla, att stärka rasismen: men vi kommer inte att låta oss skrämmas, vi kommer inte att splittras.

ISIS ’beroende av urskillningslös terror avslöjar den sanna naturen hos denna organisation, som är inget mer än ett gäng plundrare och människohandlare. ISIS är bara en produkt av kaos som Irak försatts i av de destruktiva krig förs av EU-regeringar och deras metoder replikerar de urskillningslösa bombningarna i Syrien och Irak i namn av ”kriget mot terrorismen”.

Genom att slå till urskillningslöst mot arbetarklassdistrikten i Paris spelar ISIS en ärkereaktionär roll eftersom det kommer att vara muslimer som kan tvingas betala ett högt pris genom en förnyad våg av islamofobi, intolerans och rasism. Därtill kommer den repression som kommer att införas mot arbetare och ungdomar, med början med införandet av ett undantagstillstånd som betyder att fackliga demonstrationer kan förbjudas.

Politiker från Front National till PS (Socialistpartiet), är alla eniga i sitt tal om ’krig’. Ett krig de skapat och som folket betalar priset för i dag. Men detta är inte vårt krig. Denna regering fortsätter att stödja den turkiska regimen under president Erdoğan. Detta är samma Erdoğan som i åratal understött ISIS, genom att tillåta terrorister och deras vapen att passera gränsen, samtidigt som den var stängd för Kobanes folk, den kurdiska stad i norra Syrien som erbjöd motstånd och besegrade ISIS i januari. Samma Erdoğan bombar städer i turkiska Kurdistan, men det är kurderna som har befriat staden Sinjar i Irak från ISIS ockupation.

Det är regeringar i Europa som upprätthåller regimerna i Qatar och Saudiarabien, och säljer vapen till dem, samtidigt som dessa länder stöder ISIS och engagerar sig i massmord i Jemen.

Hollanderegeringens ståndpunkt, som stöds av Front National och högerpartierna, är att blockera en massrörelse av solidaritet. Konsekvensen av undantagstillståndet kommer att vara att förhindra solidaritetsdemonstrationer liknande de som ägde rum i januari efter attacken mot Charlie Hebdo. På samma sätt kommer olika pågående tvister, såsom strejkerna mot uppsägningar på Paris sjukhus eller på Air France säkert att förbjudas. Undantagstillståndet ger utrymme för ”förbud i allmänhet eller vissa möten som kan vara provocerande eller leda till allmän oordning” och ”ger samma offentliga myndigheter rätt att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa kontrollen av pressen och alla publikationer”.
Vi får inte acceptera dessa begränsningar av våra rättigheter och vår verksamhet som bara kapitalisterna – direktörerna, storföretagen, aktieägarna – och politiker som agerar i deras intresse kommer gynnas av, utan att det skapa några hinder för terroristgrupper.

Det är viktigt att organisationer i arbetarrörelsen, fackföreningar, partier och kampanjgrupper förenas och förklara sitt motstånd mot krig och kapitalismens mordiska politik och dess krig för olja och vinst. Den enorma fattigdom som stora delar av befolkningen kastas ner i kan bara leda till förtvivlan och förvirring som spelar i händerna reaktionärerna och de som vill splittra oss.

Den politik som förs i Mellanöstern och Afrika kan bara främja ytterligare kaos. Konsekvenserna kommer att bli fruktansvärda för vanliga arbetare som får betala priset, medan politiker använder situationen för att ge ytterligare skäl för sina krig. I dessa länder kan terroristgrupper, vars enda motivation är plundring och smuggling, utnyttja den utbredda desperationen och använda den för att skicka ut självmordsbombare, medan ledarna bor i palats. Mer krig kommer bara att leda till mer terrorism!

Hur mycket längre ska vi betala för ett system som för ett militärt, ekonomiskt och socialt krig mot en majoritet av befolkningen på planeten för att skapa vinster för en handfull som lever tryggt och bekvämt? Medan vi förväntas att drabbas av den värsta skräck, död, misstro och rädsla. Det är nog! Vi kommer inte låta rasister, extremhöger som Front National och reaktionärer vinna!

Vi kommer inte att skrämmas och splittras, vi kommer att fortsätta att kämpa för ett tolerant och samarbetande samhälle, befriat från kapitalism och exploatering, för ett demokratiskt socialistiskt samhälle. Detta kommer att bli en enorm kamp från förenade arbetare och ungdomar, oavsett nationalitet, hudfärg, religion eller inte, en kamp för ett värdigt liv för alla, för att ta samhället framåt och eliminera den ekonomiska och sociala fattigdom som religiös och politisk reaktion kan frodas i.

Vi är ledsna och plågade att så många oskyldiga liv släckts. Men dessa händelser ger oss ännu mer ilska och beslutsamhet att inte längre tolerera detta omänskliga system och det kaos det skapar.
Gauche Révolutionnaire  (CWI i Frankrike, Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!