Danmark: Transportstrejk för pensioner och välfärd

2011-02-09 12:26:19
Den danska högerregeringens attacker på pensionerna i allmänhet och förtidspensionen (efterlønnen) i synnerhet har mötts av en folkstorm. I förra veckan strejkade transportarbetarna mot förslaget.

– Regeringens förslag om att försäm­ra pensionerna blev droppen som fick bägaren att rinna över, sade Jan Villadsed från fackörbundet 3F på strejkdagen den 3 februari.
– Bakgrunden till vår strejk är
den borgerliga regeringens och Dansk Folkepartis många attacker på Danmarks arbetare och utsatta. Vi får det sämre samtidigt som regeringen ger miljarder kronor i skattesänkning­ar till samhällstopparna, menade en av de strejkande hamnarbetarna i Köpenhamn.
På ett stormöte med närmare            5 000 fackligt aktiva i Odense dagen innan transportstrejken manade det danska LO till fortsatt kamp för pensionerna och välfärden – men LO-toppen nöjer sig med annonskam- panjer och verbala angrepp mot rege-ringen när det som krävs är att facket genomför strejker och andra massaktioner.

Efterlønnen är en speciell form av förtidspension som har gjort det möjligt för de med de tyngsta jobben att gå i pension vid 60-62 års ålder. 80 procent av de som får efterlön är arbetare som haft tunga arbeten.
Regeringen vill inte bara successivt slopa efterlønnen, utan har även höjt folkpensionsåldern till 70 år.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!