Danmark: Vårdstrejken in på sin sjunde vecka

2008-05-28 16:15:18
I Danmark är vårdstrejken nu inne på sin sjunde vecka samtidigt som förskolelärarnas strejk gått in på sin andra vecka. Däremot har LO-förbundet Fag og Arbejdes (FOA) ledning avbrutit förbundets strejk inom den landstingsdrivna sjukvården.

Det var i slutet av förra veckan som FOA slöt en uppgörelse med lands­tingens arbetsgivare Danske Regioner. Uppgörelsen ger enligt facket som mest 13,4 procent på tre år, 13,2 procent enligt arbetsgivarna, vilket är lägre än den uppgörelse som FOA ingick med de kommunala arbetsgivarna Kommunernes Landsforening (KL). FOA:s uppgörelse på den kommunala sidan gav närmare 13,9 procent.
Kritiken är stor mot att fackledningen gav sig så lätt i förhandlingarna med landstingens arbetsgivare. FOA:s avdelningar i storstäderna Köpenhamn, Odense och Århus säger alla nej till uppgörelsen och uppmanar medlemmarna att göra detsamma i den omröstning som ska äga rum.
Mycket pekar på att medlemmarna säger nej, precis som förskolelärarna i fackförbundet BUPL gjorde. Nejet följdes av den strejk som nu pågår.
Genom att sluta ett avtal med FOA hoppades landstingens arbetsgivare att rikta ett slag mot den vårdstrejk som pågått sedan den 16 april. Men än finns inget som tyder på sviktande kampvilja hos den fackliga samarbetsorganisationen Sundhetskartellet, som samlar 11 olika vårdfack.

130 000 namn

Sundhetskartellet kräver 15 procent och ilskan växer mot arbetsgivarnas ovilja att släppa till mer pengar och politikernas hot om lagstiftning mot strejken.
Vårdfackens strejk har stort stöd och i förra veckan överlämnade Sundhetskartellet sin namninsamling till finansminister Lars Løkke Rasmussen. 130 000 personer hade skrivit under namnlistorna till stöd för de strejkande och deras krav.
Även i Norge har sjuksköterskorna gått ut i strejk. De strejkande kräver 7 procent på ett år.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!