Nya strejker i Danmark

2008-05-21 16:55:17
I måndags gick 13 000 förskollärare ut i strejk i 15 danska kommuner. Strejken var en följd av att medlemmarna i fackförbundet BUPL i en omröstning sagt nej till det bud som fackledningen ville skriva på.
Samtidigt med strejken in­om barnomsorgen fortsätter Sundhetskartellets (en facklig samarbetsorganisation som samlar 11 vårdfack) och fackförbundet Fag og Arbejdes (FOA) strejker i motsvarande storlandstingen (regioner).

Efter att FOA:s kommunanställda genom sin strejk lyckats spränga lönetaket på 12,8 procent har ett nytt läge uppstått i Danmark. FOA:s kommunala medlemmar röstar just nu om den preliminära uppgörelse som slöts den 5 maj. Uppgörelsen ger enligt facket 13,9 procent.
Till skillnad från FOA var BU­PL:s ledning beredd att skriva under ett avtal som bara gav 12,8 procent, men i en medlemsomröstning var det drygt 61 procent som röstade nej.
Hela 70 procent av fackets medlemmar deltog i omröstningen. Det visar att medlemsomröstningar engagerar fler och sätter större press både på arbetsgivare och facktoppar.

Varslar om storlockout

Som svar på BUPL:s strejk har de kommunala arbetsgivarna, Kommu­nernes Landsforening (KL), varslat om storlockout från den 17 juni. Äv­en socialdemokraterna stod bakom lockoutvarslet.
Det kan inte uteslutas att socialdemokraterna gör gemensam sak med högerregeringen och lagstiftar mot strejken.
Lockouten är ett försök att skrämma facket till underkastelse, men kampviljan är stor bland förskollärarna och de kommunala arbetsgivar­na, som redan backat en gång, kan tvingas till nya eftergifter.
Samma dag som förskollärarnas strejk inleddes lade FOA fram ett nytt strejkvarsel för att sätta ytterligare tryck på landstingens arbetsgivare, Danske Regioner.

Strejkar för 15 procent

Hittills har Danske Regioner inte visat sig vara beredd att närma sig fackens krav på 15 procent de närmaste tre åren. Istället har arbetsgivarna sagt att mer i lön betyder mer arbete, vilket facket bestämt avvisat.
”Vi är inte intresserade av en löneförhöjning som betyder att sjuksköterskorna ska jobba mer. Vi vill ha lika lön och 15 procent för det arbete vi utför idag”, svarade Dansk Sygeplejeråd (sjuksköterskornas fack) i uttalande den 19 maj och hänvisade till att sjuksköterskorna i den offentliga vården förlorat stort (minus 27 procent) gentemot sjuksköterskor inom den privata ­sjukvården.
Den danska vårdstrejken går därmed in på sin sjätte vecka.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!