Samtidigt med strejken inom barnomsorgen fortsätter Sundhetskartellets (en facklig samarbetsorganisation som samlar 11 vårdfack) och fackförbundet Fag og Arbejdes (FOA) strejker i motsvarande storlandstingen (regioner).
Efter att FOA:s kommunanställda genom sin strejk lyckats spränga lönetaket på 12,8 procent har ett nytt läge uppstått i Danmark. FOA:s kommunala medlemmar röstar just nu om den preliminära uppgörelse som slöts den 5 maj. Uppgörelsen ger enligt facket 13,9 procent.
Till skillnad från FOA var BUPL:s ledning beredd att skriva under ett avtal som bara gav 12,8 procent, men i en medlemsomröstning var det drygt 61 procent som röstade nej.
Hela 70 procent av fackets medlemmar deltog i omröstningen. Det visar att medlemsomröstningar engagerar fler och sätter större press både på arbetsgivare och facktoppar.
Varslar om storlockout
Som svar på BUPL:s strejk har de kommunala arbetsgivarna, Kommunernes Landsforening (KL), varslat om storlockout från den 17 juni. Även socialdemokraterna stod bakom lockoutvarslet.Det kan inte uteslutas att socialdemokraterna gör gemensam sak med högerregeringen och lagstiftar mot strejken.
Lockouten är ett försök att skrämma facket till underkastelse, men kampviljan är stor bland förskollärarna och de kommunala arbetsgivarna, som redan backat en gång, kan tvingas till nya eftergifter.
Samma dag som förskollärarnas strejk inleddes lade FOA fram ett nytt strejkvarsel för att sätta ytterligare tryck på landstingens arbetsgivare, Danske Regioner.
Strejkar för 15 procent
Hittills har Danske Regioner inte visat sig vara beredd att närma sig fackens krav på 15 procent de närmaste tre åren. Istället har arbetsgivarna sagt att mer i lön betyder mer arbete, vilket facket bestämt avvisat.”Vi är inte intresserade av en löneförhöjning som betyder att sjuksköterskorna ska jobba mer. Vi vill ha lika lön och 15 procent för det arbete vi utför idag”, svarade Dansk Sygeplejeråd (sjuksköterskornas fack) i uttalande den 19 maj och hänvisade till att sjuksköterskorna i den offentliga vården förlorat stort (minus 27 procent) gentemot sjuksköterskor inom den privata sjukvården.
Den danska vårdstrejken går därmed in på sin sjätte vecka.
Per Olsson