Dansk välfärd möter värsta slakten sedan 1980-talet

2010-04-29 12:29:49
Den danska högerregeringen går till attack och försöker att använda den ekonomiska krisen som ett argument för att banta den offentliga sektorn. Nu aviseras nedskärningar på 10 miljarder danska kronor för de närmaste två åren.

Redan i mars hotade finansminister Claus Hjort med massiva nedskärningar i kommunerna på 10 miljarder kronor om året, vilket på två år skulle kosta 25 500 arbetstillfällen. Ett massivt motstånd har tvingat högerregeringen att backa något, men nu hotar man återigen med nya nedskärningsplaner.
Statsminister Lars Løkke Rasmus­sens (för liberala Venstre) har ­aviserat att man nu planerar besparingar på 10 miljarder kronor under 2011-2013, vilket kommer att kosta de redan nedskärningsdrabbade kommunerna 4 miljarder kronor (5 miljarder svenska kronor), motsvarande 8 000 arbetstillfällen. De resterande 6 miljarderna (8 miljarder svenska kronor) kommer att sparas in på den statliga verksamheten.
Regeringen vill att de flesta verksamhetsområden ska ha som mål att minska sin budget med en halv procent per år, men mest kommer att sparas in på äldreomsorgen och skolan.

Resultatet, om nedskärningarna genomförs, kommer att vara mindre personal i skola, vård och omsorg och innebära kraftigt försämrad kvalitet i he­la den offentliga sektorn. Samtidigt som högerregeringen talar om att man måste ta ansvar för de offentliga finanserna, har man genomfört massiva skattesänkningar främst för de rika. Högerregeringen ser detta stålbad som en del av en ideologiskt motiverad omstrukturering från offentlig verksamhet till privata vinster.
Högerns nedskärningar spelar äv­en rasistiska Dansk Folkeparti i händerna, som får möjligheten att fram- ställa sig som nedskärningsmotståndare på de svagas sida. Sanningen är att DF inte har något som helst alternativ till nedskärningarna att erbjuda, utan endast talar om att staten ska skära ner mer än kommunerna.

Det enda som kan stoppa nedskärningspolitiken är organiserandet av kamprörelser bland personal och brukare på de skolor, vårdcentraler och förskolor m m som högerregeringen kommer att försöka påtvinga sina nedskärningsplaner.
Kamp lönar sig. Men för att stå emot den danska högerregeringens massiva attacker på ­arbetarklassen krävs att fackföreningsrörelsen tar sitt ansvar och samordnar kamprörelser­na över hela Danmark, med landsom­fattande demonstrationer och gene- ralstrejk som metod om så skulle krävas.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!