Danska lärare kördes över av regeringen

2013-05-02 08:57:31


Danmarks riksdag beslöt nyligen om att lagstifta om ett tvångingripande i den fackliga konflikten mellan Lärarnas Centralorganisation och motparten i Kommunernas Landsförening.

Den danska regeringen gick in och körde över de nära 70 000 lockoutade lärarna.

Efter förslag från den socialdemokratiskt ledda regeringen beslöt Folketinget (Danmarks riksdag) att lagstifta om ett tvångsingripande i den fackliga konflikten mellan Lärarnas Centralorganisation och motparten i Kommunernas Landsförening (KL).
I praktiken avskaffades den fria förhandlingsrätten.
En av lärarnas motparter i konflikten, Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet, skrev de centrala delarna i den överenskommelse som slöts efter regeringens ingripande.
Den nya ­uppgörelsen efter regeringsingripandet ligger i linje med vad arbetsgivarna länge har krävt.
På alla punkter som rör lärarnas arbetstid har arbetsgivarna i Kommunernes Landsforening fått det man önskat: Hädanefter kommer rektorerna att bestämma vad läraren ska använda sina 37 arbetstimmar i veckan till.
60-årsregeln, som har sett till att äldre lärare skulle kunna gå ner i tid med full lön, tas bort mot en ersättning på cirka 400 danska kronor i månaden.

Arbetsgivarnas mål med skolreformen är att lägga till fler undervisningstimmar på varje lärare för samma lön, vilket sett till kommunernas ekonomi leder till att färre lärare ska göra mer.
De särskilda arbetstidsregler som lärarna har haft sägs upp från och med augusti 2014. Med andra ord tog regeringen och en majoritet i Folketinget arbetsgivarnas sida.
Bakom Kommunernes Landsforening stod hela tiden regeringen. I danska media har det avslöjats hur man gemensamt förberedde sig för att ta strid mot lärarna och med hjälp av en lång masslockout trumfa igenom sitt förslag om förlängda arbetstider i kombination med nedskärningar.
Regeringen och KL kalkylerade med att vägen efter flera veckor av lockout och stängda skolor skulle ligga öppen för en tvångslag.
Efter lärarna är frågan vilken grupp av arbetare och tjänstemän som står näst i tur att attackeras av regeringen?

Enhedslisten röstade emot rege­ringens förslag och föreslog ­istället att de befintliga avtalen skulle förlängas samt att förhandlingar skulle ske utan ingripanden.
Det högerextrema rasistiska Danskt Folkeparti, som har ökat i opinionen då man i ord gett sken av att stödja lärarnas krav, visade sin rätta färg då de stödde regeringsingripandet fullt ut.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!