Därför RS i valet

2006-09-12 21:11:42
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är ett kämpande parti som är aktivt alla dagar om året, även mellan valen. För att stoppa försämringar och vinna förbättringar krävs kampanjer och aktiv kamp underifrån.
Valet står inte mellan socialdemokraternas och stödpartiernas högerpolitik och alliansens krav på än mer av samma vara. Vad som krävs är en socialistisk arbetarpolitik – låt storföretag och rika betala.

Ingen ska tjäna mindre än 17 000 kronor

Partiets kommunfullmäktigeledamöter har i sina kommuner krävt att ingen kommunanställd ska tjäna mindre än 17 000 kronor i månaden med en rejäl lönetrappa och slutlön på minst 22 000.

Nej till pampväldet – politiker på arbetarlön

Dagens politiker har näringslivet som förebild. Göran Persson tjänar nu 121 000 kronor i månaden. Moderata riksdagsmän har en genomsnittlig årsinkomst på 678 000. Rika politiker driver en politik för rika. RS kandidater och invalda tar inte emot en krona av dessa privilegier utan forsätter leva på arbetarlön.

Upprustning av vård, skola och omsorg

Alla övriga partier har, oavsett allt sedvanligt valfläsk, varit med och skurit ned på vård, skola och omsorg. Våra krav utgår från de behov som finns.
Trots allt tal om bättre tider och att det går bra för Sverige, blir det mindre till den offentliga sektorn och lönerna hålls nere.
RS kämpar för verkliga satsningar: minskade barngrupper och klasstorlekar. Fler anställda och fler platser i äldreomsorgen.

I offentlig regi

Socialdemokraterna med stödpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet har inte rivit upp privatiseringarna, utan ibland fortsatt att sälja ut. I s-v-mp-kommuner är det till och med mer privat barn- och äldreomsorg än i kommuner som styrs av högeralliansen.
Vård, omsorg, skola och kollektivtrafik ska drivas i offentlig regi.

”Nu är det vår tur”

Genom facklig masskamp krävs en omfördelning från kapitalister till arbetare, med rejäla lönelyft i nästa års avtalsrörelse, arbete åt alla, 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön och rätt till heltidsjobb. Ersättningar i social- och arbetslöshetsförsäkringarna ska täcka inkomstbortfall samt trygga pensionerna.

Massiv kvinnokamp

De senaste åren har RS drivit en kampanj mot mäns våld mot kvinnor.
Vi pressar politikerna att satsa mer pengar på kvinnojourerna samtidigt som vi själva deltar i t ex Vägra Kallas Hora, mot sexuella trakasserier på skolorna. I grund och botten behöver hela det kvinnoförtryckande systemet avskaffas. För att verkligen kunna bekämpa sexismen behövs en ekonomisk jämställdhet mellan könen som grund att stå på.
Därför måste kvinnors löner höjas.

Återinför rätten till asyl

RS deltog fullt ut i flyktingamnesti-kampanjen. Vi försvarar flyktingars rätt att stanna – asylrätten måste återinföras!
Under årens lopp har partiet bedrivit flera kampanjer för att flyktingar ska få stanna. Mitt under valrörelsen organiserade RS tillsammans med andra en demonstration för asylrätten och mot rasism.
I Stockholm har vi under valet fortsatt att kämpa tillsammans med flyktingar från Kongo-Kinshasa.

Stoppa rasismen

Under årtionden har RS varit en drivande kraft i den antinazistiska rörelsen, för att stoppa nazisternas våld och marscher. Under valet har vi drivit en speciell kampanj för att stoppa rasistpartierna med demonstrationer i Luleå, Umeå och Haninge.
Vi kräver kollektivavtal för alla, upprustning av förorterna, nya fasta jobb och facklig kamp mot rasistisk lönediskriminering. I valet är det extra viktigt att rasister som sverigedemokraterna stoppas.

Ny socialistisk arbetarrörelse

En röst på RS är en röst för arbetarrörelsens socialistiska återfödelse, ett nytt, stort socialistiskt arbetarparti och demokratiska, kämpande fackföreningar.

Mot krig och imperialism – för en socialistisk värld

RS tillhör en socialistisk internationell organisation (CWI) med systerpartier i 35 länder. 2003 organiserade vi med Elever mot Krig 20 000 elever i strejk mot USA:s krig i Irak.
För att avskaffa fattigdomen, säkra fred och rädda jorden från miljöförstöring krävs att kapitalismen avskaffas.
RS och CWI har alltid varit motståndare till EU och EMU. Vi kämpar för ett demokratiskt och socialistiskt Europa i en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!