Det märks tydligt att hungerstrejken pågått i snart en månad. Flyktingarna blir allt svagare och de sover större delen av tiden då näringsbristen tar ut sin rätt. Att fem personer förts till sjukhus vittnar om att hälsotillståndet för flyktingarna blir värre. De är bleka och det märks att värmen och kylan tar hårt på dem.
De är trots det fast beslutna om att inte ge upp. ”Vi dör hellre här än torteras till döds i iranska diktaturens fängelser”.
Den 17 maj kom, efter stora påtryckningar från en rad organisationer, Migrationsverket för första gången ut till de hungerstrejkande med Lars Landrö och Ulf Lindh som representanter.
Utanför tälten där flyktingarna ständigt befinner sig samlades iranska flyktingar för att få svar på sina frågor. Fjorton personer av de hungerstrejkande (Bahram Tarani, Aida Najafi, Fariba Zare, Mahdi Taghatfarsa Fard, Babak Ghanbarikondori, Mahnaz Masiri, Manijeh Godarzi, Naser Krimi, Samad Eskandari, Leila Tghat farsa Fard, Omid Khodadadi, Alireza Shafizadeh, Nashmil Fattahi) var för svaga för att lämna tältet och delta på utfrågningen av Migrationsverket.
Det har varit händelserika dagar på Gustav Adolfs torg. Stödet från allmänheten har varit massivt. Dagligen ansluter fler flyktingar till hungerstrejken.
Två demonstrationer har organiserats där den första samlade 300 personer. Demonstra- tionen var lika mycket en protest mot den iranska diktaturen och dess förtryck som en solidaritet med de hungerstrejkande.
En debatt där alla riksdagspartier, Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Migrationsverket var inbjudna har också hållits. Migrationsverket, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet valde dock att inte delta och deras stolar stod tomma.
Kritiken efter detta var det som tvingade ut Migrationsverket den 17 maj.
När statsminister Fredrik Reinfeldt kom för att tala i Göteborg tog flyktingarna chansen att uppvakta stadsministern. När de väl fick chansen att tala med statsministern var det två helt olika världar som möttes. Reinfeldt svarade inte på flyktingarnas frågor utan talade i allmänna ordalag om arbetskraftsinvandring och arbetslinjen. Absurt med tanke på den situation som de papperslösa flyktingarna befinner sig i utan möjlighet till arbete och försörjning.
Det enda parti förutom RS som faktiskt själva kommit ut till hungerstrejken har varit Vänsterpartiet och Lars Ohly.
Iran är det land som kartlägger flest oppositionella i exil. Och den uppmärksammade protesten på Gustav Adolfs torg har inte gått den iranska regimens agenter förbi. Flera tidningar i Iran har skrivit om hungerstrejken, regimens egna hemsidor har uppmärksammat och fördömt det.
Khamenei och Ahmadinejads hemsidor är två av dem som uppmärksammat och kritiserat hungerstrejken i hårda ordalag.
Detta i sig måste vara skäl nog för asyl för de politiska flyktingarna från Iran.
Kristofer Lundberg