Delseger på Sunderby sjukhus

2011-06-16 13:09:36
Sjuksköterskorna vid Sunder­by sjukhus, Luleå, har vunnit en delseger i sin strid mot landstinget angående deras sommaravtal.
– Men detta är bara en provisorisk lösning säger Susan­na Löf, intensivvårdssjuksköterska, och fortsätter:
– I höst kommer vi att fortsätta att strida mot de ständigt försämrade arbetsvillkoren.

Under våren har sjuksköterskor­na vid Sunderby sjukhus vägrat att skriva på ett sommaravtal som innebär en ersättning på 800 kronor för varje pass de måste täcka upp på grund av den låga bemanningen. En ersättning som är densamma oavsett vardag eller helg och som inte har höjts under de senaste 10 åren, utan istället har sänkts.

Under flera års tid har de cirka 50 sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen reagerat mot de dåliga förhållanden som tvingar fram dessa extra pass och den alltför låga bemanning­en, sedan de tidigare ”överanställda” sjuksköterskor som täckte upp vid exempelvis sjukfrånvaro eller semester har blivit uppsagda.
Men då inga förbättringar, ut­an endast försämringar, har införts i avtalet uppstod en konflikt mellan sjuksköterskorna och landstinget. Sjuksköterskornas krav var att dubbla ersättningen till 1 600 kronor per pass, för att ta på sig de extra passen.

Landstinget svarade med att erbjuda en ökning av ersättning­en med endast 100 kronor per pass. Om detta inte godtags hotade de med indragen semester, vilket skulle innebära böter som landstinget gladeligen skulle ta på sig.

Landstingschefen har även provocerat sjuksköterskorna genom att besöka andra avdelning­ar på sjukhuset och berömma dessa sjuksköterskor för att de inte ”strular” inför sommaren.
Under ett möte med arbetsgivaren fick sjuksköterskorna frågor som ”Varför bråkar ni nu?” och ”Visst har ni valt detta yrke för att ni vill ta hand om människor?”. Detta för att försöka skylla ifrån sig och säga att sjuksköterskorna bara klagar utan anledning.

Susanna Löf säger att detta visar hur lite de fattar om den verksamhet som bedrivs. Det fattar inte hur fysiskt tungt det är att tvingas gå tre skift eller hur svårt det är att arbeta ergonomiskt i trånga utrymmen med de stora och tunga maskiner som används.

Sjuksköterskorna var bestäm­da med att inte sänka sina krav. De gick med på att få 100 kronor mer per pass, men att därutöver även att komptimmar som skulle motsvara de övriga 700 kronorna per pass skulle införas. Detta godkändes av landstinget efter att internsivvårdens enhetschef gjorde en konsekvensanalys som pekade på att många sjuksköterskor skulle lämna avdelningen om detta inte genomfördes.
– Detta är en delseger för oss, men det är inte en lösning. Otryggheten det innebär att inte veta om man tvingas ut och job­ba på sin semester som ständigt äventyrar möjlighet att planera en semester med sin familj, är redan påfrestande för många på avdelningen. Vi vet att problemen fortsätter så länge bemanningen är för låg. Risken är stor att många kommer att sluta för att de inte orkar med detta läng­re. Så därför kommer vi att fortsätta att ta strid för bättre villkor i höst, avslutar Susanna Löf.
Caroline Löf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!