Demonstration 9 november i Umeå

2006-11-10 13:25:21

foto: Lisa Eklöf
Demonstration mot rasism och högerpolitik

”Reinfeldt våra pengar tar – politisk strejk vårat svar” och ”sverigedemokrater – rasismens advokater” skanderade 250 personer i fackeltåget mot högerpolitik och rasism i Umeå den 9 november. Stämningen var på topp i en av de första breda protesterna mot försämringarna i a-kassan. Fackeltåget var ett enhetsinitiativ arrangerat av Enad Vänster, Elevkampanjen, Iranska föreningen, Islamiska föreningen i Västerbotten, Islamiska kvinnoföreningen, Kommunistiska partiet, RKU, Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska partiet, Ung Vänster, US och Vänsterpartiet.

Demonstrationen antog ett uttalande som krävde:
– att regeringen drar tillbaka sitt förslag om höjd a-kasseavgift
– att regeringen drar tillbaka sitt förslag om slopat skatteavdrag för fackföreningsavgift och a-kassa
– att regeringen drar tillbaka sitt förslag om sänkt a-kasseersättning

Vidare uppmanades de fackliga organisationerna i Sverige, med LO och TCO i spetsen, att utlysa en protestdag med politisk strejk i samband med att beslutet om försämrad a-kassa tas – exempelvis den 14 december.

Nästa steg, för Rättvisepartiet Socialisterna, blir en lokal antirasistisk motdemonstration mot nazistmarschen i Salem 9 december – och att jobba för en demonstration mot försämringarna i a-kassan den 14 december.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!