Demonstration för arbetsrätten hårt ansatt av polis och media

2006-08-14 12:29:19
Ett par hundra ungdomar i Stockholm hörsammade den 11 april en appell till demonstration i protest mot den nyliberala avregleringen av arbetsrätten. Protesten var organiserad av autonoma grupper som börjat kalla sig det osynliga partiet. Demonstrationen utsattes för en skrämmande polisuppvaktning.

Bland demonstranterna fanns också några aktiva Sekomedlemmar, som fått information om protesten via Seko klubb 119:s hemsida.
Inte mindre än 13 piketbussar, polishelikopter, ett hundratal poliser med hundar och hästar övervakade demonstrationens långa marsch från Odenplan mot ett för deltagarna okänt mål, som skulle visa sig bli Södermalms torg. Att lokaler som tillhör centerpartiet och arbetsförmedlingen den senaste tiden utsatts för stenkastning och vandalisering bidrog till uppmärksamheten.
Polisen upplevdes av många deltagare som provokativ och hotfull, trots att demonstrationen gick omvittnat lugnt till. Först vid Tjärhovsgatan på Söder greps några demonstranter, anklagade för våldsamt upplopp, samtidigt som någon pangade en ruta på arbetsförmedlingen.
Händelsen har väckt uppmärksamhet i fackliga kretsar sedan TV4 gjort en affär av ett par Sekomedlemmars närvaro. De påstod att ”personerna iklädda Seko-jackor uttryckte bland annat sitt stöd för de våldsamma demonstrationerna i Frankrike”. Något som fick Sekos förbundsordförande Janne Rudén att i tv lova undersöka vilka dessa medlemmar var.
Seko klubb 119:s vice ordförande Jannis Konstantis har i ett svar till Janne Rudén och TV4 försvarat klubbmedlemmarnas deltagande i demonstrationen. Istället kritiserade han facken för att inte ha organiserat egna demonstrationer i solidaritet med de franska arbetarna för arbetsrätten. TV4 strök också ordet ”våldsamma” ur den nämnda bulletinen efter klubbens protester.
Demonstrationen tycker Konstantis till största delen var ”okej, om än lite odisciplinerad”. Vilka som slog sönder rutan vet han inte.
–  Ingen aning, men det hjälper inte oss. Det är fel metod, som bara ger centern en chans att presentera sig som offer och vinna sympatier.
–  Det var inga kravaller, bara några busungar, säger en annan medlem i Seko klubb 119.
Spärrvakten Yohanna Muñoz reagerar starkt mot polisens uppträdande.
–  Jag såg hur en äldre kvinna från Chile som bara råkat komma förbi fick en smäll med batong och hotades av polis. Allt var lugnt tills civilklädda poliser gick in i tåget.
Även några RS-medlemmar deltog i början av demonstrationen, men lämnade den redan vid centralstationen när ingen kunde svara på vart den skulle gå.
RS/Offensiv har liksom hela CWI gett allt stöd till de franska massprotesterna, och uppmanar till fortsatta protester mot centern och de borgerliga politiker och ungdomsförbund, som vill genomföra liknande attacker på arbetsrätten i Sverige. RS tar samtidigt avstånd från den senaste tidens lika barnsliga som kontraproktiva vandalisering av centerlokaler och arbetsförmedlingar, vilka enbart gynnar våra reaktionära motståndare.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!