Demonstration mot Göran Johanssons förslag

2007-11-28 15:41:20
Göran Johansson (s) kommunstyrelsens uttalanden i media de senaste dagarna om krav på att utvisa alla flyktingar som kommit till Sverige illegalt har skapat en stark motreaktion, idag demonstrerade man utanför kommunstyrelsens möte.
 
– Det är absurt, idag är det omöjligt att ta sig in i Europa på legal väg p g a den rasistiska asylpolitiken, då vill Göran Johansson straffa de som tvingas fly, för att EUs flyktingmur tvingar dem i händerna på människosmugglare, säger Kaan Özsan ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Angered.
 
Efter Göran Johanssons uttalande har telefonen gått varm på Rättvisepartiet Socialisternas partilokal i Göteborg. Asylsökande, gömda flyktingar, asylaktivister och andra har ringt och efterfrågat om protester mot Göran Johanssons uttalanden och mot den svenska flyktingpolitiken.
 
För Rättvisepartiet Socialisterna var det en självklarhet att agera och vi tog därför initiativ till en protest utanför kommunstyrelsens möte kl 10.30 under onsdagen.
24 personer gick från sina arbeten och lektioner för att delta på protesten på Gustav Adolf torg. Talade gjorde representanter från Vänsterpartiet, Iranska flyktingars riksorganisation, Ingen människa är illegal och Rättvisepartiet Socialisterna.
 
– Göran Johansson talar om att han uppmanar att dom som han vill utvisa tar den vanliga vägen in i Sverige utan smugglare, vi vill att Göran kommer ut och berättar för oss vilken den vanliga vägen är. Vi kan upplysa honom om att den vägen finns inte, sa Karl från Ingen människa är illegal.
 
Men Göran Johansson vågade inte komma ut och möta kritiken, detta beror på att han låtsas företräda alla andra men Flyktingamnestirörelsen visar att så är inte fallet, opinionen visar att men vill återinföra asylrätten.
 
Göran Johansson har även uttalat att det är bättre att han säger detta än att Sverigedemokraterna gör det, men på vilket sätt bekämpas sd av att en av de mest känna politiska profilerna i Göteborg tar över rasisternas argument, menar Kristofer Lundberg Rättvisepartiet Socialisternas ordförande i Göteborg.
 
– Göran Johansson väljer att attackera de som redan har det svårast i samhället, flyktingar som flytt för sina liv, sa Tofigh Mohammadi från Iranska flyktingars flyktingorganisation på manifestationen.
 
Göran Johansson låtsas även bry sig om de som inte har råd med smugglare, men på vilket sätt hjälper han dem genom att utvisa personer som tagit sig in så kallat illegalt och vars familjer kanske belånat sina hem eller samlat pengar till en släkting som tvingats fly.
Att media sedan försöker beskriva det som en våg av flyktingar som kommer till Göteborg och Sverige är ett rent påhitt.
 
– Största delen av flyktingar är internflyktingar eller flyr till närliggande fattiga länder, sa Elise Nordberg ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.
 
– Det är EU:s rasistiska flyktingpolitik och Fort Europa som tvingar flyktingar i händerna på smugglare. Antalet människor som tvingas fly har fördubblats de senaste årtiondena. Detta beror på de imperialistiska makternas krig och diktatur. Samtidigt har socialdemokraterna och moderaterna brutaliserat flyktingpolitiken till att idag vara obefintlig, sa Kristofer Lundberg Rättvisepartiet Socialisterna och fortsatte, Göran Johansson hörde till dem som sa att de som demonstrerade mot kriget stödde Saddam Hussein, han gav sitt stöd till USAs krig men vill inte ge stöd till de fattiga som drabbas av kriget.
 
Manifestationen uppmärksammades av GT, GP, Metro och sveriges radio.
 
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!