Pakistan: Tiden rinner ut för desperat Musharraf

2007-11-28 13:39:40
Pakistan har under hela år 2007 präglats av politisk kris och öppna motsättningar inom samhällets topp. Undantagstillståndet den 3 november markerade en ny vändning i krisen. Det var en hårt trängd general Musharraf som med undantagstillståndet och repression försökte sitta kvar vid makten, vilket framgår av artiklarna från våra kamrater i Socialist Movement Pakistan (RS systerparti i Pakistan).
Artiklarna, som skrevs den 14 november, ger såväl en analys av läget som en unik bild av motståndet inne i Pakistan.

Sedan den 14 november har en del av de som fängslats sedan undantagstillståndet infördes släppts fria, samtidigt som det har rapporterats om nya arresteringar.
Den 20 november greps enligt pressuppgifter exempelvis mer än 100 demonstranter i Karachi, landets största stad.
Som väntat har den nya Högsta domstolen i Pakistan godkänt det så kallade omvalet av general Musharraf till president som gjordes i oktober (den nya Högsta domstolen består av domare som är lojala mot generalen, de kritiska domarna har avsatts). Att Musharraf sedan kommer att svära presidenteden den 29 november iförd civila kläder ändrar ingenting.
Enligt landets valkommission ska det bli val den 8 januari nästa år. Oppositionen har hotat med bojkott av valen om undantagstillståndet fortfarande gäller över valet. Tiden håller på att rinna ut för Musharraf.
Trots ekonomisk tillväxt och stöd från USA-imperialismen (Pakistan har fått 11 miljarder dollar av USA efter terrorattackerna den 11 september 2001) har landets kris förvärrats under senare år. Dessutom har talibanerna, med hjälp av stöd inne i Pakistan, på nytt etablerat sig i Afghanistan.
Frågan är nu om Musharraf kan sitta kvar mycket länge till. Han ser ut att vara en förbrukad kraft. Missnöjet växer mot hans regim inom alla grupper. Armén är inget undantag.
Vidare tyder mycket på att imperialismen är beredd att ta sin hand från generalen.
Detta tillsammans med landets politiska kris kan bana väg för en eventuell ny regering med stöd av PPP-ledaren Benazir Bhutto, och den förre premiärministern Nawar Nawaz Sharif.
Försvinner Musharraf, som Bush bara för några veckor sedan kallade för ”oumbärlig”, innebär ett nytt bakslag för USA-imperialismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!