Demonstration mot svältkatastrofen i Etiopien

2015-12-02 15:54:44

foto: Per-Åke Westerlund
Regimen har sålt jordbruksmark på en yta lika stort som hela Frankrike mitt under pågående svältkatastrof.

– Två barn dör av svält varje dag i Etiopien. 15 miljoner människor behöver extra matbistånd de närmaste månaderna. 

Det uppmärksammade Etiopiska Flyktingföreningen i Sverige med en demonstration utanför riksdagen i tisdags.

Landet plågas av den värsta torkan på 30 år. Under julmånaden 1984 inträffade den stora svältkatastrof som följdes världen över då 400 000 människor dog. Årets torka förvärras av klimatfenomenet El Niño, som förändrar vindar och havsströmmar. 85 procent av Etiopiens befolkning är bönder som producerar så gott som allt livsmedel som konsumeras i landet.

Till detta kommer att den diktatoriska regimen sålt jordbruksmark på en yta lika stor som Frankrike till multinationella bolag och stater. 

Landets starka ekonomiska tillväxt har erbjudit möjligheter till affärer för storföretag från västmakter som USA, EU och Sverige, som därmed inte kritiserat regimen. Statsminister Stefan Löfven besökte landet under en konferens i juli. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!