Demonstrationer världen över mot klimatpolitiken

2007-12-12 15:39:23
Den senaste veckan har varit en segersvit för miljömedvetenheten. Hundratusentals har demonstrerat världen över mot den politik som tillåter utsläppen att fortsätta och till och med att öka. FN:s klimatpanel IPCC tillsammans med klimatprofilen Al Gore har fått Nobels fredspris! Och svenska försvarsmakten har utsett klimathotet som det största hotet mot rikets säkerhet.

Samtidigt har det hållits ett internationellt klimatmöte på Bali, som kapitalisterna hoppas ska komma fram till lösningen på problemet med den globala uppvärmningen i sann Kyotoanda.
Demonstrationerna i 30 länder den 8 december drog fram som en tidvattenvåg över världen.
I Aten demonstrerade tiotusentals människor, som direkt känner av effekterna av den klimatförändring som redan har ägt rum.
Skogsbränderna var en varningssignal som har blivit startskottet för protesterna. Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Grekland startade i och med bränderna en kampanjgrupp, ”Grön attack”, som har fått över 1 500 intresserade.

Över 500 i Stockholm

I Sverige var det protester från Umeå i norr till Malmö i söder, över 500 demonstrerade i Stockholm.
De demonstranter som hoppas på en vändning på klimatmötet på Bali kommer dock att få sina drömmar krossade.
Trots det tidigare Kyotoprotokollet med dess utsläppsrätter, har utsläppen av växthusgaser fortsatt att öka i skrämmande takt.
Att de rika industrinationerna skulle gå med på en internationell omstruktureringsplan av den storlek som behövs kommer aldrig att ske under kapitalismen.
Profithungriga företag skyr inga hinder i sin jakt på ökade vinster. Jakten på den sista oljedroppen leder till nya borrtorn i tidigare orörd natur i USA och världen över.
Trots att miljövänlig teknik finns används ändå billigare 1800-talsteknik, framför allt i form av kolkraftverk.
De 100 000 som demonstrerade i Australien vid det förra toppmötet, som hölls i Nairobi 2006, har tvingat sin regering att skriva på Kyotoprotokollet.
Även Australien är ett land som står inför en ekologisk kollaps om klimatet fortsätter att bli varmare.
Inte heller fredspristagarna Al Gore och FN:s klimatpanel, representerad av dess ledare Rajenda Pachauri, sätter inte sitt hopp till världens ledare, utan till den gräsrotsrörelse som de nu ser växa fram.
Om Balimötet ens lyckas komma överens om åtgärder som minskar utsläppen med lika mycket som själva mötet orsakade är fortfarande oklart. Att slutförhandlingarna till den 14:e ska leda fram till något är troligt, det troligaste är en fortsättning på Kyotoprotokollet efter år 2020. USA har deklarerat att man inte tänker binda sig vid något avtal utan att man nöjer sig med att föra en dialog med några av världens största utsläppare.
Ett annat stort problem är hur man ska förhålla sig till de nya stora utsläppsnationerna. Hur ska man stoppa Kinas och Indiens skenande utsläpp? Kina gick i år om USA som världens största utsläppsnation, och tillsammans släpper de ut två tredjedelar av världens växthusgaser.
De lösningar som idag finns på bordet är alla slag mot fattiga och arbetare i former av straffskatter och höjda priser på mat, el och andra livsnödvändigheter. Alla riksdagspartier är nu för höjd skatt på drivmedel, även kd som i valet hade sänkt drivmedelskatt som vallöfte.

Konsumenterna betalar

Att höja skatten på drivmedel utan klara alternativ som till exempel järnvägar ökar bara kostnaderna för oss vanliga dödliga. Samma sak har skett på elfronten. Konsumtionen av el i Sverige har ökat trots höjda skatter och utsläppshandel.
Vad som behövs är rejäla satsningar på nya miljövänliga produktionssätt, och en effektivisering som leder till en minskning av elkonsumtionen. Detta står i direkt konflikt med elföretagens vinstintressen.
De kapitalistiska ledarna kan inte lösa problemet inom ramen för kapitalismen, då kärnan i problemet är kapitalismens vinsthunger.
Den enda hållbara lösningen är global socialism, där människor, ekosystemets och miljöns behov sätts före vinster för ett fåtal rika.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!