Demonstrera mot Big Brother Obama

2013-08-24 08:44:03


Reinfeldt är en ivrig påhejare av Obamas krigs- och storebrorspolitik.

Just nu planeras det för fullt inför Barack Obamas besök i Sverige den 4 september. 

Motståndare till krig, massövervakning, drönarattacker och Nato-samarbete planerar demonstrationer i bland annat Uppsala, Göteborg, Karlskrona och Stockholm. I Stockholm har Nätverket 4 september bildats. På första mötet samlades 35 personer från 17 olika organisationer. Samordningsgruppen föreslår ”Nej till Big Brother Obama” som huvudparoll för demonstrationen som kommer starta på Medborgarplatsen kl 17:00, samma dag som Obama anländer.
– Demonstrationen ska gå till Mynttorget för att rikta en udd mot regeringens underdånighet för USA. Ett exempel är att Sverige som enda land tillsammans med Storbritannien lade in sitt veto mot att EU ska tillsätta en undersökningskommission om amerikansk avlyssning och spionage av europeiska medborgare inför samtal mellan EU och USA, säger en av initiativtagarna Dror Feiler, artist och vänsteraktivist.
I Göteborg demonstrerar en rad organisationer, däribland Rättvisepartiet Socialisterna, under parollen ”US Terrorist. Ja till alliansfrihet – nej till Nato” med samling kl 18:00 på Götaplatsen. I Karlskrona har sedan länge en demonstration planerats den 7 september mot den Nato-övning som nu sammanfaller med Obamas besök. 
Att Barack Obama, som sett till att USA mellan 2009 och 2012 har använt sig av sex gånger fler drönarattacker än var Bush gjorde, besitter den åtråvärda utmärkelsen som Nobels fredspris utgör, säger mycket om den kapitalistiska världsordning som råder och att den måste avskaffas. Demonstrationerna här och nu är en viktig början.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!