Demonstrera mot Nato:s flygövning

2015-05-07 15:04:54


Bli med i protesterna mot världens största militära flygövning ACE som börjar den 26 maj.

Den 25 maj ska världens största militära flygövning ACE inledas i Norrland. Den arrangeras av Sverige tillsammans med Norge och Finland med hjälp av Nato och ska pågå fram till den 4 juni. Det är nu hög tid att vi trappar upp den folkliga opinionen för att sätta stopp för politikernas och storföretagens krigshetsande.

Området ”Vidsel Test Range”, där krigsövningen skall äga rum, täcker nästan en tredjedel av Sveriges yta. Det upprättades för nästan 60 år sedan och  var då ett nationellt övningsområde för försvarets övningar och vapentester. Det har utvecklats  till att bli en kommersiell uppvisningsmonter för vapenföretagen. 

Regeringen och militären har sedan början av 2000-talet marknadsfört testområdet för utländska krigsmakter och vapentillverkare som får använda området för att öva krig och att testa flyg, drönare och missiler.

De vapen som testas i området har använts i otaliga krig och konflikter, som till exempel i Libyen där den svenska militären stöttade Nato.

Under stort hemlighetsmakeri höll US Airforces in Europe en bomb­övning med 20 stridsplan och 250 soldater år 2010. ACE hölls för första gången år 2013 och i år är det dags igen. Flera av länderna som deltar är Nato-medlemmar, däribland Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Dessutom är Nato med som ledningsplattform.

I förra veckans Offensiv skrevs om riksdagens kommande beslut ifall Sverige ska erbjuda Nato värdlandsstöd.

Detta innebär kort att krigsalliansen skulle tillåtas att öva och placera trupper i landet. Det finns en stor risk att Nato kommer att basera en flygflottilj i Norrbotten eller norra Finland vid upptrappade konflikter.

Nato grundades som en så kallad ”försvarallians”, men är en offensiv allians som används av stormakterna för att skaffa makt och kontroll över territorier och naturtillgångar. 

Naturresurstillgångar i Arktis kan bli grunden för en ny konflikt. Nato har uttryckt att ”de övre nordliga regionerna” är av strategiskt intresse samtidigt som Ryssland har satt upp en brigad för insatser i Arktis nära den finska gränsen.

Studenter mot Rasism i Norrbotten ställer sig emot dessa övningar då ökad militarisering aldrig har lett till mindre krig i världen. Upprustning av militären är att bidra till krig, att samarbeta med Nato är att bidra till krig, att sälja vapen är att bidra till krig. 

Krig är stormakternas och storföretagens verktyg för att ta makten över territorier och naturtillgångar medan folket får sätta livet till och tvingas att fly sina hem. 

Försvaret hävdar att ACE är FN-sanktionerad för ”fredsbevarande syften”, men FN:s ”fredsbevarande insatser” leder allt för ofta inte till mer fred.

Sverige är ett av länderna som i förhållande till folkmängd exporterar mest vapen i världen. Trots att Saudiavtalet nu sades upp har inte vapenexporten till Saudiarabien upphört. Sverige har ännu kvar andra avtal med diktaturen som tillåter export av krigsmaterial. Kvinnors rättigheter i diktaturen är nästan obefintliga och det är svenska vapen som används för att slå ned protester mot regimer i regionen. 

När nu Saudiarabien går in i Jemen är det återigen svenska vapen som används.

Krigsövningen är även en kränkning mot samerna då övningsområdet täcker stora delar av Sapmi. Området, som många samer är beroende av för jakt och fiske, hålls avstängt under övningarna och har benämnts som ”obefolkat”.

Under den Nato-ledda övningen Loyal Arrow, som hölls år 2009, benämndes området vid det rasistiska namnet ”Lapistan”.

Studenter mot Rasism i Norrbotten och Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå kommer att hålla en demonstration mot ACE och militariseringen den 24 maj i Luleå, och kommer även att medverka på ännu en demonstration mot ACE och Nato i Luleå den 30 maj. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!