Militarisering i Norrbotten skakar om

2015-05-08 18:30:55

foto: Sgt Rupert Frere RLC
Kritiken mot Natos militärövningar i Norrbotten växer.

Protesterna mot en av världens största flygövningar, Arctic Challenge Exercise (ACE) som ska äga rum i norra Sverige i slutet av maj, skakar om det politiska etablissemanget. Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå för S, gick så långt att han ljög i en radiodebatt med komikern och vänsterprofilen Ronny Eriksson.

På 1 maj i Luleå var Natos övande i Norrbotten på dagordningen både hos Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet. I media har många reagerat mot övningen, allt från renskötare och miljöorganisationer till kulturarbetare som Sven Wollter, Po Tidholm och FI:s Gudrun Schyman.

Från militarismens sida har socialdemokrater, de traditionellt borgerliga partierna och militärer turats om att försvara övningen. Ett argument är att det inte är en Natoövning, trots att Natos övningsprotokoll används och Natolandet Norge leder övningen. Ett annat är att efter Ukraina anfaller Ryssland Sverige, trots att konflikten i Ukraina är ett stormaktsspel där EU backar upp en minst lika diktatorisk regim som Ryssland gör. 

Andra menar att övningen skapar jobb och inkomster till regionen, samtidigt som turistföretag har tvingats ställa in bokade resor. Pengarna som staten får för att andra får öva på att döda, stannar dock inte i Norrbotten. 

Längst har Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå för S, gått då han i en radiodebatt med Ronny Eriksson ljög och hävdade att övningen är FN-sanktionerad och ”fredsbevarande”. Vad som är sant är att militären själv bestämt att ”Övningsscenariot är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat”. 

Niklas Nordström ändrar lämpligt ”fredfrämjande” (offensivt krig)  till ”fredsbevarande” och ett ”övningsscenario” blir till att övningen är sanktionerad av FN. Och som Anton Lindbäck från Studenter mot Rasism sa i sitt tal på 1 maj:

– Även FN:s ”fredsbevarande insatser” leder allt för ofta inte till mer fred. Istället används FN för stormakternas intressen. 2011 gick Nato in och bombade i Libyen med FN:s godkännande och istället för att stötta det folkliga upproret mot Gaddafi tillsatte man en regering som var mest västvänlig. Nu ligger landet i spillror och flera olika miliser slåss om makten.

Än så länge är de flesta som RS-medlemmar träffar på aktiviteter inte insatta eller osäkra om vad övningen och militariseringen innebar. Allt fler får dock upp ögonen på vad som håller på att hända: medan världen osäkras genom upprustning blir Norrbotten offer för en ”nykolonialism”, där mark och människor exploateras för bomber som ska tjäna i någon annans maktintressen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!