”Den 12 september ska vi demonstrera i hela landet”

2017-09-05 16:07:49

foto: Mahdi Khavari
Mahmood Rezaie

Offensiv uppmanar alla sina läsare att demonstrera under parollen ”Vi bygger landet” den 12 september. Den riksomfattande protestdagen mot utvisningar och för satsningar på pensionärer och vårdtagare är initierad av den afghanska sittstrejken Ung i Sverige.

De uppmanar alla som kan att ordna protester på sina orter och länka till samlingseventet. På Ung i Sveriges Facebook-sida och på denna sidan kommer du att hitta information om var och när de olika demonstrationerna kommer att äga rum. Ta stöduttalanden från din arbetsplats och skola. Försök också att få med dig grannar och vänner.

Här nedan följer Ung i Sveriges uttalande angående protestdagen:

”Människor har makten

Vi är unga i Sverige som lider av politiken från Sveriges riksdag. Vi har flytt hit från ett våldsamt land på farliga vägar, de välkomnade oss och sen förnedrade de oss. De gjorde oss till en grupp i samhället som andra ska hata och skylla på. De säger att vi inte hör ihop, vi och andra grupper i samhället.
Vi har förstått att svenska samhället har förändrats och att många i Sverige lider som vi. Ändå skyller de på oss och vill att vi ska vara arga på varandra i stället för de vid makten som borde ta ansvar.
Men de kan inte lura oss, vi vet att människor ska vara tillsammans. Det är till andra i Sverige vi vill vända oss och säga att det är vi tillsammans som ska bygga det här landet. Ingen ska kunna hålla oss isär. Vi är Ung i Sverige och vi tänker förändra svenska samhället tillsammans med er.

Höj pensionerna!

De äldre i Sverige har hela livet gett sin kraft till det här landet och till alla medborgare. Pensionen är de pengar man ska leva på efter det. Det är respektlöst att de inte ska få trygghet och värme efter allt de har gett.
Pensionerna i Sverige är för låga och våra pensionärer mår inte bra. De äldre som är kvinnor har det värst och de är ofta de som har tagit hand om andra hela livet. Vi vill ta hand om de äldre. Vi vill lära av er som har levt länge om Sverige och världen, och vi vill berätta för er om vårt liv och om vår gemensamma framtid. Tillsammans kan vi vara tryggare och dela med oss till varandra. Vi måste höja pensionerna!

Stöd BB-ockupationen!

De finns modiga familjer och mammor som ockuperar BB i Sollefteå i norra Sverige. Det har blivit svårare att få vård för alla, men särskilt svårt för just kvinnor. BB är där man föder barn i Sverige. Alla ska kunna föda barn säkert. Det vet vi också, från vårt hemland och från Sverige. Dessa modiga människor som kämpar för BB i Sollefteå och i hela Sverige vill precis som vi bygga Sverige starkare.
Ingen hade trott att vi skulle utmana makten med vår sittstrejk och ingen hade trott att kvinnor och barn skulle ockupera ett BB, men vi är rörelser som vägrar vara tysta. Vi stödjer BB-ockupationen!

Höj LSS-stödet!

Man väljer inte att fly, man väljer inte sin funktionsvariation. LSS-stöd är den hjälp man kan få om man behöver för att kunna vara med i samhället för den som fungerar på annat sätt. Vi är alla människor med känslor, tankar och hopp om en bättre framtid. Det är våra vänner som inte får hjälp när regeringen gör det svårare för de med funktionsvariation att få stöd, det är vi som är ungdomarna som är deras framtida personliga assistenter. Vi behöver er styrka, ni som ofta slagits hela livet. Så som vi också har gjort, för att få leva på lika villkor.
Vi vet vad det innebär att alltid behandlas olika, och vi vill tillsammans med er skapa ett jämlikt samhälle där alla får plats att vara den man är. I Sverige ska man ha rätt till stöd, mer LSS-stöd till de som behöver! 

Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Vi är ungdomar som förnedras av politiken. Vi har inte valt var vi ska födas eller vilka föräldrar vi ska ha. Vi valde inte kriget. I Sverige används vi som en grupp att skylla på. Som de andra ska hata för att de inte ska kräva mer av politikerna. Det är inte sant, alla får plats i ett modernt land. Ett land där människor har makten och förändrar. Där vi hjälper varandra.

Demonstrationer den 12 september!

Här är vår uppmaning till er! Dessa rörelser som kämpar! Vi som politikerna sviker! När riksdagen öppnar den 12 september så ska vi demonstrera i hela landet. Där pensionärer finns, där mammor och pappor finns, där gravida kvinnor finns, där du som inte kan gå eller se finns, där du som väntar på svar från Migrationsverket finns, du som sittstrejkar i skolan finns, där ska vi demonstrera.
Vi finns i hela landet för det är vi som är människorna. Vi är den nya folkrörelsen tillsammans. Det kommer att bli demonstrationer i varje stad som säger att vi bygger landet! Axel mot axel, kommer vi att bygga landet tillsammans. Höj pensionerna! Höj LSS-stödet! Stötta BB-ockupationen! Och stoppa utvisningarna till Afghanistan!”


”Det handlar om solidaritet och medmänsklighet”

Mahmood Rezaie är en av talespersonerna för Ung i Sverige och berättar för Offensiv om den 12 september.


Hur kommer det sig att ni tar detta steg med en landsomfattande protestdag och sträcker ut en hand till andra sociala rörelser?

– När vi från början startade den här strejken var det inte bara för att stoppa utvisningarna till Afghanistan, utan för solidaritet och medmänsklighet. Vi vänder oss till alla som bygger landet. De gamla har byggt landet. Det är inte rimligt att de ska ha det svårt – därför säger vi ”höj pensionerna för pensionärerna”.
– Det är också ovärdigt att det inte finns bra vård för mammor och barn som föds. Därför säger vi ”stöd BB-ockupanterna”. Och varför ska inte de med till exempel synsvårigheter får den hjälp de behöver?
– Vi uppmanar alla som ser och hör om det här att ta upp på sina arbetsplatser och skolor samt att med grannar och vänner komma och demonstrera med oss den 12 september över hela landet. Om vi går samman underifrån blir vi starka.
– Sittstrejken handlar om att Migrationsverket inte gör sitt bästa. Inte heller regeringen. Det finns även brister bland gode män och tolkar som inte bryr sig tillräckligt. Säkerhetsläget i Afghanistan blir sämre för varje dag. Många har sagt att det är farligt för oss att sittstrejka, att vi kommer att bli sjuka och trötta av regn och kyla. Men vi sittstrejkar hellre än att åka tillbaka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!