Den globala uppvärmningen och vår hälsa

2007-05-02 15:13:05
I ett av förra veckans nummer av Financial Times berättas om hur den globala uppvärmningen kan påverka människors hälsa – och de globala läkemedelsbolagen.

Under rubriken ”Hur stigande temperaturer får klockorna att klämta för människors hälsa” konstateras att det varmare klimatet redan har fått tropiska sjukdomar att sprida sig till kallare länder.
En man på franska Korsika insjuknade i malaria, trots att han aldrig har besökt något land där sjukdomen finns eller under de senaste 15 åren har varit i närheten av ett flygplan som kunnat transportera en förflugen malariamygga. Det ledde forskarna till slutsatsen att malariamyggan, sedan länge utrotad i Europa, har återetablerat sig där.
Även om flera liknande exempel finns, är det inte västvärldens utsatthet världshälsoorganisationen WHO främst syftar på när den konstaterar att uppvärmningen inte längre enbart är en miljöfråga, utan också en hälsofråga.
Störst konsekvenser kommer uppvärmningen att få för fattiga människor, också ifråga om sjukdomsspridning. Ett exempel är att salmonellasmittan i livsmedel ökar med mellan fem och tio procent för varje grad som temperaturen stiger.

Malaria dödar fattiga

Och ifråga om malaria har en studie från Kenya visat att stigande temperaturer och nyckfulla regn, som redan är konsekvenser av uppvärmningen, ökar antalet myggor som bär på sjukdomen – men i övrigt är studierna i Afrika så få, att man ännu inte vet hur hårt kontinentens invånare kommer att drabbas.
För oss i väst tror forskarna att de värsta hälsoeffekterna kommer att yttra sig i form av fler luftvägsproblem till följd av ökade halter föroreningar och pollen.
Att sjukdomar som förut bara fanns i världens fattiga delar börjat sprida sig till de rikare, har fått fart på läkemedelsbolagen. Plötsligt kan det löna sig att tillverka ett vaccin för sjukdomar som West Nile Fever, som från början var isolerad till Uganda, men spred sig till Rumänien och vidare till Ryssland, Frankrike och Italien för att till slut konstateras som epidemisk i USA år 2002.
Det har fått flera läkemedelsbolag att tävla om att hitta ett vaccin som ingen tidigare har lagt två strån i kors för att ta fram.
Om liv och pengar ställs mot varandra och läkemedelsindustrin får utse segraren, vinner alltid pengarna.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!