Den omänskliga flyktingpolitiken tar inte semester

2012-07-15 00:02:26
I högerregeringens Sverige ger sommaren ingen tröst åt de flyktingar som sitter inlåsta i förvar och väntar på utvisning. Inte heller åt de mellan 20 000 och 40 000 människor som lever gömda. Politiska aktivister, demokratikämpar eller hbt-flyktingar, som på pappret ska ha rätt att stanna, utvisas ständigt.

Samtidigt som Amnesty International bedömer att inga uigurer (en turkisktalande minoritet i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina) bör ­skickas tillbaka till Kina är det just det som Sverige fortsätter att göra. Exilorganisationen Uiguriska världskongressen dömer ut Sverige som det enda landet i Väst som utvisar uigurer tillbaka till Xinjiang.
Sverige är i världsklass när det gäller att verkställa utvisningsbeslut.
År 2009 fick Migrationsverket 40 miljoner öronmärkta kronor av rege­ringen för att ytterligare ­effektivisera återvändandearbetet.
– Det finns en klart uttalad ­politisk vilja att återvändande ska prioriteras, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik till Dagens Arena.

När Awas och hennes flickvän Sofiya utvisades till den kurdiska ­delen av Irak tidigare i år skulle de ”vara säkra” enligt Migrationsverket, trots att direkta hot från släkten fanns i bevisen. Iraks regering skulle skydda dem, påstods det. Efter insatser av RFSL:s asylnätverk Newcomers och föreningen Varken hora eller kuvad som är en del av Asylrörelsen i Stockholm, har en av flickorna kunnat återvända till Sverige och vittna om det helvete de skickades till. Den andra flickan är i dagsläget ­försvunnen.
I dagens Irak eskalerar våldet och landet håller på att falla sönder. Risken för inbördeskrig är påtaglig.
Sveriges regering och myndigheter är medskyldiga i detta sönderfall, genom vapenexporten till de länder som invaderade Irak 2003.
Den svenska regeringen är tillika de som bland dessa medansvariga stater mest ihärdigt massutvisar irakiska flyktingar trots upprepade vädjanden från Iraks regering om att sluta med det.
Även Miljöpartiet är direkt skyldi­ga den allt mer omänskliga flyktingpolitiken. Förra årets migrationspolitiska avtal med regeringen innebar fortsatta massutvisningar, militarisering av Europas gränser och mer resurser till polisen att jaga och utvisa flyktingar. Löftet om papperslösas rätt till vård drogs i långbänk och kommer efter förra veckans uppgörelse att realiseras först i juli 2013 och innebär inte alls lika rätt till vård för alla.

Det är inte kohandel med regering­en som skapar den förändring som krävs, utan rörelserna underifrån och pressen från opinionen.
När regimkritikern Jean-Pierre skulle utvisas till diktaturen ­Burundi i slutet av juni blev flygbolaget KLM, Arlanda flygplats och Migrationsver­ket nedringda av protester och Aktion mot Deportation mobiliserade aktivister till Arlanda.
Nu är Jean-Pierre tillbaka i förvaret. Kampen för att han ska få ­stanna fortsätter.
I Göteborg har Rättvisepartiet Socialisterna efter en längre tids kampanj med iranska flyktingar i ­gruppen Misstro oss inte tvingat fram flera uppehållstillstånd.
Nyligen fick ytterligare 6 av dem uppehållstillstånd, vilket gör att 36 uppehållstillstånd inom gruppen har vunnits sedan kampanjen inleddes för ett år sen.
Efter Asylforum på Stockholm Pride 31 juli till 4 augusti blir Asylrö­relsen i Stockholms nästa satsning att sprida det fackliga upprop mot utvisningar som redan hat tagit fart.

Hugo Witting
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!