Den politiska adelns många öar

2007-04-18 14:12:53
I förra veckan inleddes dataintrångsåtalen mot ledande företrädare för folkpartiet och dess ungdomsförbund.
När folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag i en tidningsintervju fick frågan om det funnits en kultur inom partiet som möjliggjorde intrången svarade han: ”Nej… Däremot kan det ha funnits öar av en sådan kultur…”. Och det finnas sex öar till, om vi räknar dit riksdagens hela partiflora.

Den ”politiska kultur” man talar om är nämligen långt ifrån en företeelse isolerad till det lilla liberala högerpartiet; det har tvärtom blivit till allmängods i ett klimat genomsyrat av politisk likriktning och massmedial utspelstaktik.
När sällskapet kring SSU-ordföranden Anna Sjödin hotade krogväktare med dåvarande justitieminister Thomas Bodströms heliga vrede, visade sig inte bara verkliga och inbillade inslag av vänskapskorruption inom de styrande skikten, utan blottlade de även synen på sig själva som tillhörande en ”politisk adel”.
Åttiotalets uppstickare Miljöpartiet lider idag under en ledning som kör över både tagna kongressbeslut och sitt eget partiprogram, senast i försvarsuppgörelsen tillsammans med socialdemokratin, där man återigen lät sin kompromisspolitik komma före det givna uppdraget från partiets kongress.

Partierna är tomma skal

Med all önskvärd tydlighet växer bilden fram av hur politiken inte längre mejslas fram av medlemmarna, utan ändras hit eller dit av ledningen från ett ögonblick till nästa i hopp om att vinna rubriker.
Konsekvent nog och alldeles typiskt verkar det numera endast vara journalistkåren som sköter till- och avsättningen av politiska företrädare.
Spelet med opinionerna har i folkpartiets fall inte bara fört dem fram till lagbrott i syfte att komma över nytt underlag till fortsatta utspel. Ledningen har med dansk förebild även fyllt och berikat den plats som främlingsfientliga strömningar skapat i nedskärningssverige.
Folkpartiets historia är en dyster och sorglig en. Men i mörkret tycks alla katter grå. För att kunna profilera sig i det homogena politiska landskapet, där alla driver en borgerligt liberal politik, har man för att urskilja sig gentemot väljarkåren påbörjat en omdaning av sina, vad man trodde var, principer.
Här föreligger emellertid ett missförstånd: ideologerna lever fortfarande, det är alla dessa tomma politiska skal som är döende.

Samuel Söderberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!