Tjejer och kvinnor i alla åldrar har
osynliga ramar runt sig när det gäller olika frågor som till exempel om deras sexualitet. Dessa ramar är vid flera tillfällen mycket vidare när det gäller killar och män. En tjej som till exempel har eller har haft sex med ett flertal personer får ofta ryktet som ”hora”, medan en kille blir ”cool” och ”erfaren”.
Även om en tjej inte har sex med många personer blir ordet ”hora” något som utrycks av andra när en tjej är för högljudd, för tyst, har för mycket smink eller inget alls, om hon bär kläder som går utanför normerna och så vidare.
Vad en tjej än gör så finns det en risk för att hon blir stämplad som ”hora”, ”fitta” eller ”slampa”.
I grund och botten handlar detta om en begränsad frihet för kvinnor och tjejer, en begränsning i att inte kunna se ut och göra det man vill utan att det ska kommenteras och värderas. Denna form av sexuella trakasserier finns på skolor, arbetsplatser och offentliga platser.
Att bli kallad för ”hora” innebär att man är en vara, något som kan köpas, användas och sedan slängas bort. Det är få personer som menar detta, eller överhuvudtaget reflekterar över att de använder ordet, men det bidrar till att upprätthålla en negativ bild av kvinnor och unga tjejer.
Många kanske inte ser allvaret i att kalla någon för ”hora”, det är för dem bara ett svärord bland andra. Men konsekvenserna för kvinnor som blir horstämplade kan vara fruktansvärda.
Våldtäktsfall tas till exempel inte på allvar för att den utsatta kvinnan har redan en horstämpel på sig och alla tror att hon ändå är en ”sådan som har sex med många personer” och därför förminskas allvaret i en våldtäkt.
Det ovanstående är ett exempel på vad kampanjen Vägra Kallas Hora kämpar emot.
Det är därför det idag finns ett stort behov av denna form av kampanjer ute på skolor, för att medvetandegöra om förtrycket mot kvinnor samt var det kommer ifrån och hur det ska bekämpas.
Minela Mahmutovic