”Det här är startskottet”

2016-09-02 17:19:57
Den 4 september kommer det att hållas demonstrationer för sjukvården på minst 20 orter runtom i Sverige, från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Sjuksköterskorna Lotta Dickman och Päivi Vilkkavaara från Stockholm är tillsammans med Agneta Lenander från Landskrona initiativtagarna. Vi träffas för en intervju efter att ha målat banderoller inför demonstrationen i Stockholm.

Päivi börjar med att berätta om målen för demonstrationsdagen: 

– Jag vill att sjukvårdsfrågan lyfts upp. Den har blivit förbisedd i många år och situationen inom vården har bara blivit värre och värre, som en nedåtgående spiral. Det finns en stor frustration inom personalen då vi har påtalat bristerna så länge, men blivit ignorerade.  

– Fler behöver förstå att människor faktiskt dör på grund av platsbristen. Vi vill visa att vi är många och att vi är starka tillsammans, inflikar Lotta. 

Lotta berättar att det är Päivi som har burit på idén om en nationell demonstrationsdag ett tag. Hon och Päivi kontaktade varandra på Facebook under förra hösten.
– Vi skickade under hösten runt 1 000 e-mejls till Gabriel Wikström (S, idrotts-, folkhälso- och sjukvårdsminister) för att påtala bristerna. När vi fick samma svar, eller snarare icke-svar, på alla våra mejl från hans sekreterare blev vi förbannade. Vi skrev en debattartikel och ville träffa sjukvårdsministern, men fick nej.

– Idén föddes i mars och i slutet av maj började vi mobilisera på Facebook. Efter ett tag började fler och fler olika orter strömma in och nu finns det grupper på 26 orter, lägger Päivi till.

På frågan om vad som behöver ske först och främst för att förbättra situationen inom vården lyfter båda upp lönefrågan.
– Högre löner kommer att minska personalomsättningen och därmed förbättra kontinuiteten. Det, tillsammans med högre bemanning, kommer att ge bättre arbetsmiljö. När det gäller akutsjukvård kräver vi en bemanning så att en sjuksköterska inte ska ta hand om fler än sex eller max sju patienter samtidigt. I grunden handlar det om att vi vill följa Hälso- och sjukvårdslagen, nämligen att ge lika vård för alla, och de resurser som behövs för att kunna utföra den.

Päivi inflikar att även hela sjukvårdens situation måste ses över:
– Vi är övertygade om att vi kommer att fortsätta efter den 4 september, rörelsen kommer att leva vidare. Det här är startskottet! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!