Direktörslönerna upp 16 procent 2005

2006-07-28 16:27:11
Avtalsrörelsen inför nästa år blir den största och viktigaste på många år. Nästan tre miljoner anställda, 85 procent av den svenska arbetskraften ska förhandla fram nya avtal.

Från arbetsgivarna manas till återhållsamhet och ansvar, och att inte låta lönerna stiga för mycket, trots att de svenska företagen gör rekordvinster.
Men direktörerna själva omfattas inte av något ”löneansvar”. Börs-vd:arnas lönelyft blev hela 16 procent förra året. Medianlönen för en börs-vd steg till 2 844 000 kronor.
Det spelar ingen roll om företaget går med vinst eller inte. Ett exempel är elektronikföretaget Pricer som gjorde en förlust på 50 miljoner kronor år 2004, men ändå fick företagets vd ut nästan full bonus på 2,35 miljoner kronor.
Skillnaderna i löner tydliggörs i LO:s rapport ”Makteliten litar på sig själv” som har granskat hur maktelitens inkomster har utvecklats sedan 50-talet.

Makteliten drar ifrån

I rapporten har man undersökt inkomsterna för 200 personer på olika typer av maktpositioner i samhället och jämfört dem med en genomsnittlig industriarbetarlön (ca 250 000 kr år 2004). Listan innehåller personer från flera olika områden med inflytande över samhällsutvecklingen, t ex näringslivets direktörer, företrädare för fack och arbetsgivarorganisationer och ledande politiker.
Sedan början av 80-talet, då inkomstklyftorna var som lägst, har skillnaden mellan eliten och arbetarna ökat drastiskt. 2004 låg genomsnittsinkomsten för hela makteliten 12 gånger högre än industriarbetarlönen, och direktörernas snittlön 32 gånger högre än industriarbetarlönen.
Rapporten tar också upp arvodena till styrelseordförandena i de tio största bolagen på den svenska börsen de senaste två åren. Snittet för år 2005 var 1 758 000 kr, det vill säga sju gånger industriarbetarlönen.
Högst låg Michael Treschow, som bland annat är ordförande i Svenskt Näringsliv. Han fick 3 250 000 kronor för sitt styrelseuppdrag i Ericsson, hans ökning var 20 procent.
I ljuset av dessa siffror ekar allt prat om att löntagarna måste hålla tillbaka sina krav ihåligt, och visar att utrymme för rejäla löneökningar finns för alla.

Jonas Rydberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!