Domen mot högerterroristen Breivik

2012-08-29 16:18:06
Domen mot Anders Beh­ring Breivik föll fredagen den ​​24 augusti. Domen säger att Breivik inte är psykotisk. Massmorden skedde inte på grund av psykisk sjukdom, utan på grund av högerextremism och islamofobi.

Han dömdes till Norges tuffaste straff – 21 år plus säkring. Det gör att han teoretiskt kan sättas i fängelse på livstid om han fortfarande bedöms som farlig. Eller som domaren sagt, kommer det fortfarande att finnas människor från andra kulturer i Norge om 21 år. Ingen av parterna kommer att överklaga, vilket är en stor ­lättnad för familjerna. Rättegången har varit en enorm börda för dem, och de hoppas att nu få ett slut.
Den första expertrapport som sade att Breivik var psykotisk slaktades av domarna. De sade att extremhöger- och islamofobisk retorik som ”experterna” sagt var bevis på psykos bland annat finns i stora mängder på webben. Och ingen annan sjukvårdspersonal fann några tecken på psykos i Breivik.
Några dagar innan domen föll lade 22-julikommissionen fram sin rapport. Där kritiserades polisen för hur de hanterade 22 juli, men också att Breivik inte stoppades tidigare. Säkerhetspolisen (POT) hade fått en lista på dem som hade köpt misstänkta kemikalier på nätet, men det lades åt sidan utan att tas på allvar. Det var också mycket dålig kommunikation och förvaltning den 22 juli och många fel begicks. Bland annat överbelastade polisen sin egen lilla gummibåt, istället för att använda en av de båtar som erbjöds av lokalbefolkningen. I ­rapporten sägs att polisen tog för lång tid på sig. Många kunde ha räddats när varje minut räknas.

När rapporten överlämnades tvingades rikspolischefen Øystein Mæland avgå. Han är en nära vän till statsminister Jens Stoltenberg och handplockades för jobbet. Många chefer inom polisen är kar-riärbyråkrater utan polisutbildning. Media har också frågat om inte Stoltenberg och andra i regeringen måste ta sitt ansvar och avgå, men så har inte skett.
Den tidigare chefen för POT, Janne Kristiansen, var tvungen att gå efter uttalanden hon gjorde efter den 22 juli. Hon sa bland annat att inte ens Stasi kunde ha stoppat Breivik eftersom han hade ett ”ariskt” utseende.
POT har länge kritiserats för att vara ”blind på sitt högra öga” och traditionellt bara övervakat vänstern.
POT omorganiserades år 2000 sedan det avslöjats att säkerhetspolisen olagligt hade övervakat socialister och kommunister och samarbetat med Arbeiderpartiet om detta. Omkring 400 personer fick skadestånd, men många fler sökte. Efter den 22 juli har POT kritiserats för att ännu inte ta rätt extremism på allvar, utan bara fokusera på muslimska grupper.

Även om det är äntligen är slut på Breivikrättegången måste kampen mot högerextremism, rasism och islamofobi fortsätta.
I sommar har romer från Rumänien utsatts för stark hets i media, i debattartiklar och på nätet. De har utsatts för trakasserier på gatorna och i sina läger, även av polisen, och kan inte längre tigga på gatorna i Oslo.
Högerextremism och rasism måste bekämpas, även den som kommer från politiker och ­media. Då behövs massmobiliseringar, särskilt från arbetarrörelsens organisationer.

Trond Sverre och Elise Kolltveit, Oslo

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!