”Dramatiskt sämre arbetsmiljö!”

2012-09-13 10:16:10
Vårdförbundets tidning Vårdfokus har granskat alla arbetsmiljöanmälningar på akutsjukhusen mellan 2006 och 2011. Inte oväntat visar kartläggningen att andelen anmälningar som handlar om överbeläggningar och stress ökar. Under 2007 utgjorde denna typ av händelser 16 procent av totala antalet anmälningar. 2010 var andelen 65 procent.

Några sjukhus sticker ut lite extra. Skånes universitetssjukhus har fått hård kritik av socialstyrelsen för ständiga överbeläggningar. Minst fem dödsfall i fjol misstänks hänga samman med de nerdragningar av antalet vårdplatser som har gjorts på senare år. De visar också att det inte bara är enstaka isolerade händelser.
Under våren har det kommit in många larmrapporter från ­sjukhusen. Bland dessa är S:t Görans psykiatris­ka vårdavdelning, akuten på Varbergs sjukhus, strokeavdelningen på Sundsvalls sjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Mölndals BB.
När Arbetsmiljöverket gjort inspektioner, har 90 procent av sjukhu­sen haft sådana brister att det ställdes krav på åtgärder.
Föreståndaren för Stockholms universitets stressforskningsinstitut, Torbjörn Åkerstedt, förklarar i Vårdfokus:
– Generellt sett leder den här typen av ökade arbetskrav till en höjd risk för sjuklighet. Det vet vi från en rad undersökningar av andra områden där man har bättre förutsättningar att göra kontrollerade studier.
Det finns inget slut på nedskärningarna. Nästan alla landsting genomför stora sparpaket just nu.

Tidningen Kommunalarbetaren har gjort en genomgång som visar att det handlar om över 3 miljarder kronor och tusentals anställningar som skärs bort inom sjukvården.
Enligt Arbetsmiljöverkets inspektör Monica Engström är det troligen vårdpersonalens lojalitet gentemot patienterna som gör att ­försämringen av arbetsmiljön kan fortgå.
Hon ger också en målande beskrivning av hur det har blivit:
– Det finns inga toppar och dalar längre, allt går i ett. Många hinner inte reflektera under arbetets gång och tvingas därför ta med sig jobbet hem. Då kommer tankarna om man har gjort rätt.
Ett mycket allvarligt problem visas i en enkät som Vårdfokus gjorde i våras. Den visade att hela 43 procent av Vårdförbundets förtroendevalda upplever att uppdraget har blivit svårare.
De flesta hinner inte använda arbetstid till fackliga frågor och rädsla för repressalier gör att 57 procent anser att de endast i viss mån kan framföra kritik till ledningen.

Per Johansson
sjuksköterska Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!