Dråpslag mot Husby Träff

2011-12-07 17:11:45
Husby utsätts nu för en ny upprörande kupp av Svenska Bostäder (SB), stödd av två ledande moderater, som innebär ett dråpslag mot stadsdelens offentliga rum. Det sker än en gång helt bakom ryggen på husbyborna.

I den omstridda strukturplanen för Husby, som har sågats av husbyborna, sockras hela paketet med förslag om ett nytt kultur­hus.
Nätverket Järvas Framtid har sagt ja till detta, på villkor att detta blir minst lika tillgängligt för husbyborna till samma låga priser som i Husby Träff. Men JF har samtidigt ifrågasatt realismen i projektet mot bakgrund av samma politikers långvariga ovilja att ta sitt ansvar för Husby Träff.
Nu lanseras plötsligt ett steg i rakt motsatt riktning, där Husby Träffs alla möteslokaler ­evakueras och flyttas till Husby krogs trånga utrymmen, som har stått tomma en tid sedan den senaste resta­urangen stängdes.
Därmed ödeläggs Husbys utmärkta (men dåligt underhållna och nu övergivna) kulturhus och offentliga rum i Husby Träff och pressas in i den 100 kvadratmeter mindre Husby krog, efter ombyggnad!

Till Husby Träff tänker man i stället flytta ut den hälft av Kontaktcenter Stockholms telefonväxlar för diverse verksamheter med 40 arbetsplatser som idag finns på Kungsholmen (hälften finns redan i Husby Träffs övervå­ning) – vilket i och för sig är välkommet för handlarna efter alla nedläggningar.
Om ett nytt kulturhus verkligen byggs inom ett par, tre år och görs tillgängligt för husbyborna till samma låga priser för uthyrning som i dagens Husby Träff skulle man kunna vänta med flytten av kontaktcentret till dess.
Eller tills vidare använda sig av krogens tomma lokaler till kontaktcentret, om man inte lyckas få dit en ny restaurang?
En förklaring till att det kan gå väldigt snabbt är att Röda korset, som går på knä efter sin bedrägerihärva, vill minska sin hyreskostnad. Men då borde staden ta över tills vidare istället för att Husby Träff offras.
Via det bankrutta Röda Korset utlovar SB i stället guld och ­gröna skogar med möteslokaler, café och lunchutbud, läxhjälp, språkcafé o s v – d v s allt vad som  idag finns i Husby Träff och mer, men på en 100 kvadratmeter mindre lokalyta och utan den rymd med teater- och konsertscen och den stora cafeteria som finns i Husby Träff idag!
Cyniskt nog inbjuds förenings­livet sedan allt detta har avgjorts helt över allas huvuden till en dialog om ”att göra det bästa av situationen” i Husby krogs lokaler.
Hittills har inget beslut om detta tagits i någon politisk församling – allt är beslutat bakom lyckta dörrar av tjänstemän i Svenska Bostäder.

Nätverket Järvas Framtid kallar nu till ett nytt kampanjmöte i Husby Träff kl 18 måndagen den 12 december, följt av ännu en protestaktion vid stadsdelsnämndens möte i Husby Träff torsdagen den 15 december.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!