Dråpslag mot Umeå

2009-04-15 19:57:48
Nya nedskärningar på minst 200 miljoner kronor hotar nu i Umeå. Kommunledningen, med socialdemokraterna och moderaterna i spetsen, uppmanar alla verksamheter att börja skära ner redan i år.
Enligt kommunalrådet Lennart Holmlund (S) kan det handla om att lägga ner hela verksamheter och att ta bort vakanta tjänster.

Bakgrunden är minskade skatteintäkter på 340 miljoner kronor för kommunen nästa år. Då förslår inte ökade bidrag från regeringen på 60 miljoner kronor långt.
Vad ska då prioriteras bort?
Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som sitter i kommunfullmäktige, me­nar att det inte finns några lågprioriterade områden.
– Efter årtionden av nedskärning­ar finns det inga marginaler mer, me­nar Ingrid Eriksson, fullmäktigeleda- mot för RS.

Inom äldreomsorgen har personaltätheten på kommunens sjukhem minskat med 20 procent under de tre senaste åren. Det betyder 5 färre timmar omsorg per boende och vecka.
– Själva är kommunalråden inte beredda att ompröva ett enda av sina älsklingsprojekt, säger Jan Hägglund, fullmäktigeledamot för RS.
– Kulturhuvudstadsåret får rulla på med sin budget på 100 miljoner kronor och likaså ett nytt badhus som man nu beslutat om över huvudet på kommunfullmäktige.

– Vi är inte emot ett nytt badhus, fortsätter Hägglund.
–Men det behöver inte vara störst, bäst och vackrast. Kommunens kostnad kommer att bli 22 miljoner kronor per år – en kostnad som är mer än dubbelt så stor än vad som har sagts tidigare.
Enligt uppgifter från Västerbottensnytt gäller denna kostnad dessut­om enbart kostnaden för skolornas simundervisning.
Utslaget per bad handlar det om 550 kronor per badande skolelev som kommunen kommer att betala till den privata entreprenören Lerstenen.
– Dessutom är en ny Evenemangsarena också på gång i kommunen, berättar Jan Hägglund.
Samtidigt ska kommunen fortsätta att betala för det 20-åriga avtal man slöt med ägarna till gamla ishallen.

Även inom landstinget i
Västerbotten pratar man nu om att ”tuffa åtgärder” måste till för att klara ekonomin.
Redan innan den ekonomiska krisen var planen att skära bort 180 miljoner kronor.
Nu krävs det ännu mer. Enligt landstingsdirektören Sofie Edberg handlar det främst om personalminskningar.
Uppemot 100 tjänster ska bort ge­nom att vakanser inte tillsätts.

– Det här betyder att de som jobbar kvar får ännu mer att göra, säger Ingrid Eriksson, som menar att det behövs ett kommunalt uppror för att rädda jobb och service.
– Det gäller nu att ta kamp mot högerregeringens politik som innebär att bankerna får miljarder samtidigt som kommuner och landsting sätts på svältkost.
– Dessutom kommer vi förstås att ta strid mot nya nedskärningar, tillägger Jan Hägglund.
– Om det ska omprioriteras ska det vara från skrytprojekt till vardags­verksamheter. Umeå kan klara sig ut­an Kulturhuvudstadsår och Arena – men inte utan en bra äldreomsorg.


Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!