Dyr vendetta

2007-12-19 11:32:02
Tommy Sheridans sensationella seger i förtalsmålet mot News of the World (NotW) i juli 2006 skakade om Rupert Murdochs globala mediaimperium. Enligt uppgifter blev Murdoch rasande över utslaget, där juryns utlåtande var att Tommy Sheridan var ett offer för falska och ärekränkande artiklar i NotW under 2004 och 2005.

Juryn tillerkände Tommy Sheridan 2 600 000 kronor – ett rekordbelopp i ett civilt ärekränkningsmål i Skottland. Under en diskussion med direktörer för News International efter domen, ska Murdoch ha sagt att han ville få det där ”kommunistsvinet”, oavsett kostnad, på fall.
Anklagad i rättegången under ”julidagarna” 2006 stod NotW:s artiklar, en tidning som har en lång historia av föraktfulla meriter i sin strävan att försöka förstöra socialisters, fackföreningsaktivisters och vanliga arbetares liv och anseende.
Murdochs tidningar i Storbritannien, vilket inkluderar The Sun och NotW, har fungerat som storföretagens attackhundar närhelst arbetare har varit dumdristiga nog att stå upp för och försvara sina rättigheter.

Fortsatt smutskastning

Ett överklagande från NotW mot utslaget var, naturligtvis, inte någon överraskning. De hävdade att juryns utslag var ”perverst” och kräver en förnyad rättegång. Vad de egentligen vill ha är en repris av rättegången, där de hoppas på att samma bevis ska kunna ge ett annat resultat. I fotbollstermer är det detsamma som att Frankrike skulle kräva att få spela om matchen mot Skottland för att man förlorade med 1-0 i Paris.
Istället för att vänta på en ny rättegång fortsatte det skadade djuret NotW med en illvillig kampanj bestående av angrepp mot och personlig nedsvärtning av Tommy Sheridan efter rättegångens slut. I denna vendetta var ledningen för Scottish Socialist Party (SSP) medhjälpare och flera av dem vittnade till fördel för NotW.
Murdochs press i Skottland tycktes vara beredd att trycka varje ord som ledande medlemmar i SSP yttrade. De fick fritt utrymme i The Sun och NotW i försöken att brännmärka Tommy Sheridan som lögnare och kräva att han ska avgå som parlamentsledamot i det skotska parlamentet.
Botten för SSP nåddes när en av medlemmarna sålde en tveksam videofilm för, enligt rykten, 260 000 kronor till NotW.
Videofilmen innehåller vad som påstås vara erkännanden om saker som Tommy Sheridan förnekade under rättegången.
Crown Office i Skottland beslöt i oktober 2006 att beordra den lokala polismyndigheten att genomföra en brottsutredning rörande anklagelser om mened under Sheridanrättegången.
Det har resulterat i en av de dyraste menedsutredningarna i det skotska rättsväsendets historia. Och detta kring ett utslag i ett civilrättsligt ärekränkningsmål – inte ens ett brottsmål.
Polisen har förhört människor över hela Skottland i tusentals timmar. Denna utredning har hittills kostat ofattbara 6 545 000 kronor.
Som en jämförelse kan nämnas att den nyligen genomförda polisutredningen rörande de väldigt allvarliga anklagelserna om personer som använt mutor för att bli adlade kostade 9 800 000 kronor. Utredningen innefattade förhör med den före detta premiärministern Tony Blair.
Det ser ut som om utredningen om möjlig mened under Tommy Sheridans ärekränkningsmål kommer att överträffa detta. Det finns dock en växande ilska mot detta enastående slöseri med resurser och en oro för att rättsväsendet och den lokala polismyndigheten blir vapen i Murdochs personliga vendetta mot Tommy Sheridan. Denna vrede har fått näring av de nyligen offentliggjorda chockerande siffrorna som visar att endast 1,4 procent av alla anmälda våldtäkter leder till åtal. Detta alltså samtidigt som dussintals poliser är upptagna med en meningslös och dyr utredning rörande NotW:s anklagelser mot Tommy Sheridan. Varför togs det överhuvudtaget ett beslut om att inleda en polisutredning i detta fall och hur kom man fram till beslutet? Det är frågor som kräver ett svar, eftersom det är väldigt ovanligt att utredningar om mened beordras i Skottland.

Varför slösas resurser?

Alistair Bonnington, BBC:s advokat, sa följande efter rättegången: ”Traditionellt sett förekommer det väldigt få menedsrättegångar i Skottland – trots det faktum att logiskt sett måste mened begås varje dag under brottsmålsrättegångar i nästan alla skotska domstolar.”
Bronington gör en mycket viktig poäng kring statens beslut om att inleda en menedsutredning: ”Utsikten av en långdragen, komplicerad och oundvikligen värdelös utredning av möjligheten att mened begåtts i Sheridanfallet borde fylla de skotska skattebetalarna med fasa. Varför ska kostbara resurser ödslas på en sådan dåraktig övning?”
En bra fråga. Ja, varför? Bonnington sprider lite ljus över detta i en intervju i Newsnight Scotland i TV: ”Advokatsamfundet blev väldigt besvärat av att dess två främsta medlemmar i Skottland var inblandade i detta fall. Tommy Sheridan avskedade en och besegrade den andre. Det är något väldigt konstigt här.”
Det finns knappt något liknande fall tidigare där en sådan utredning dras igång efter ett civilt ärekränkningsmål. Det förekommer knappt några menedsmål, ens efter brottsmål, där en åklagare eller domare öppet säger att de inte tror på ett vittne eller den åtalade. Så varför har denna process som saknar motstycke genomförts?
De enorma ekonomiska resurserna, minst 6 545 000 kronor i skattepengar, och det sätt som polisen har genomfört utredningen på, pekar på en nitisk ansträngning att försöka peka ut Tommy Sheridan i en menedsutredning.

Protestera mot skandalen!

Detta håller på att utveckla sig till en stor skandal och socialister och fackföreningsfolk i Skottland, i hela Storbritannien och även internationellt måste uppmärksammas på saken.
International Socialists kräver:
  • Ett slut på skattefinansiering av en privat vendetta genomförd av News International mot Tommy Sheridan.
  • En offentlig utredning av hur och varför detta beslut om en polisutredning, som saknar motstycke, skulle genomföras.
  • En utredning om huruvida polisen, det skotska juridiska etablissemanget och News International är i maskopi med varandra.
Philip Stott, International Socialists (CWI Skottland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!