Egypten: Mursi i Mubaraks fotspår

2012-12-16 00:13:04


Tisdagen den 11 december blev till en stor protestdag mot president Mursis förslag till ny författning.

Det är inte bara president Muhammad Mursi som uppträder som diktator Mubarak. Muslimska Brödraskapet har med polisens överseende låtit våldsgäng gå till attack mot vänsterdemonstranter som protesterar mot urartningen av demokratiprocessen.

Förra veckan dödades sju demonstranter och hundratals skadades. CWI, liksom socialister och människorättsaktivister över världen, förfasar sig och fördömer det organiserade mordet på vänsterjournalisten Al Housseini Abou Dayf. Andra har kidnappats och torterats, däribland socialisten Ramy Sabry. Mursi har beordat armén att samverka med polisen och gripa människor.
Mursi slingrar sig nu som en slug orm kring den häxbrand han själv tänt. Den 9 december annonserades att Mursi upphäver dekretet från den 22 november som ger honom själv diktatorisk makt för att i nästa andetag slå fast att folkomröstningen om nya grundlagen ändå ska hållas redan den 15 december.
Trots att det bara är några dagar kvar till folkomröstningen öppnar han för att ändra i förslaget. På några dagar ska alltså den röstberättigade andelen av en befolkning på 83 miljoner människor sätta sig in i det senaste utkastet till ny konstitution – när stora delar saknar tillgång till internet. Knappast hållbart ur demokratisk synvinkel.

Dessutom har redan oppositionen hoppat av arbetet med grundlagen eftersom förslaget till ny lag saknar demokratiska friheter, kvinnors rättigheter, arbetsrätt med mera.  
Militären, som också har uttalat sig till Mursis fördel de senaste dagarna, får behålla inflytande i konstitutionsutkastet.
Så här skriver Ahman Shokr på Middle East Research ”…en hemligstämplad militärbudget, officerares kontroll över försvarsdepartementet, ett starkt inflytande över nationella säkerhetsintressen och rätten att pröva civila i militära domstolar.
Generalerna är lättade över att ha hittat en civil partner som kan hantera dagspolitiska frågor, samtidigt som militären har autonomi att driva sina egna intressen utan räckvidd för demokratisk tillsyn.”
Stora delar av oppositionen manar till bojkott av folkomröstningen och fortsatta protester medan andra delar har satt sig i förhandlingar med Mursi ändå.
Nu slog det Mursi att det inte var så bra timing att regeringens avskaffande av bränslesubventioner samt momshöjningar, som var ett villkor för att få ett nytt stort lån av IMF, kommer samtidigt som folkomröstningen. Skatter, bränsle- och matpriser kommer att skjuta i höjden vilket förstås eldar på vreden mot regering och brödraskap. Därför beordras nu myndigheter att inleda en ”social dialog” innan priserna höjs.
 
Situationen i Egypten eskalerar för varje dag. Det som fällde avgörandet 2010, när Mubarak fälldes, var arbetarklassens massiva inträde på scenen i en obegränsad generalstrejk. Tunisien skakas just nu av massiva arbetarstrejker. Kanske kan kampen återigen spilla över till Egypten och stärka rörelsen?

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!