Einsteins fru

2008-03-05 15:52:07
Bok
Titel: Einsteins fru.
Författare: Liv Strömqvist.
Förlag: Ordfront (2008).
Liv Strömqvist har i sitt 125-sidiga seriealbum Einsteins Fru lyckats få med många av dagens aktuella frågor. Man får ta en titt in i hur det var att vara Stalins, Lennons och Einsteins fruar, hur Cornelis Wreesvijk gärna skröt om sin homofobi och sina hatbrott och hur samhällets argument så ofta går emot sig själva.

Kvinnor får ju som vi alla förhoppningsvis har noterat allt för ofta spela en andrahandsroll i samhället: Män blir ursinniga, kvinnor blir hysteriska. Kvinnor bara gråter medan män blir melankoliska och så vidare, som Göran Palm skrev.
På ett roligt sätt för Liv Strömqvist fram kritik mot de motsägelser och problem vi dagligen ställs inför i detta patriarkala kapitalistiska samhälle. Idag till exempel så understryks det naturliga med monogami genom att man tar exempel från djurvärlden.
Porträtt på pingviner i par har börjat distribueras till höger och vänster, då de ska vara monogama och leva i par livet ut. Man har dock glömt att nämna att de utöver parrelationen har sexuella förbindelser med andra pingviner. ”Biologistidén” om att världen skulle vara mer human om kvinnor hade ledande positioner sågas också vid fotknölarna.
Hur ”moderlig” var förra migrationsministern Barbro Holmberg när hon ville utvisa apatiska barn, eller hur ”human” var Margaret Thatcher när hon förstörde allt vad välfärdssystem heter för den engelska arbetarklassen?
Allmänt så ges en hård känga mot det kapitalistiska systemet och deras makthavare, inräknat dagens borgerliga allians och deras pigjobb för kvinnor. Dock så måste jag besvara kritiken mot Elevkampanjens Vägra Kallas Hora-kampanj mot sexuella trakasserier och kvinnoförtryck.
I Strömqvists lista över ”De störigaste inläggen i prostitutionsdebatten” hamnar Vägra Kallas Hora-kampanjen på en andraplats. Strömqvist har fått uppfattningen att vår kampanj skulle: 1. Påstå att ”hora” är det värsta man kan vara. 2. Påstå att ”hora” är att vara prostituerad.
Jag kan förklara att vi inleder varje lektion att förklara att ”hora” i folkmun idag har fått betydelsen prostituerad, men att det också från början är ett sätt att smutskasta prostituerade.
De hundratals lektioner som Vägra Kallas Hora-kampanjen har haft och de tusentals elever vi har träffat har alla dragit samma slutsats: Att man ibland använder ”hora” som ett skällsord, men ofta för att man vet att det sårar. Elever säger själva att det används om en tjej bryter mot de könsnormer som finns idag och som har funnits i århundraden.
Vägra Kallas Hora-kampanjen har aldrig nedvärderat prostituerade, utan agerar mot sexism, porrindustrin och sexköpare.
Hur som helst, Einsteins Fru är ett roande seriealbum samtidigt som den ger en tankeställare gällande rasism, kvinnoförtryck, medias bidragande effekt och de lösningar som finns.
Läs boken så här innan 8 mars-demonstrationerna och häll lite bensin på din kämpaglöd!

Lina Thörnblom
Elevkampanjens ordförande

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!