Elev avstängd för protest mot soldatrekrytering

2007-12-19 11:20:46
Kostnaderna för kriget i Irak tickar på, samtidigt som en majoritet av amerikanerna motsätter sig kriget. I staten Washington har över 1 000 elever deltagit i protester mot rekrytering av soldater på fattiga skolor. Foster High School har reagerat med att stänga av elever, vilket är ett allvarligt hot mot yttrandefriheten.

2001 uppkom en föreskrift som tvingar rektorer att utlämna elevers privata kontaktuppgifter till militära rekryterare. Dessa riktar främst in sig på skolor i fattigare områden för att rekrytera soldater.
För att protestera mot detta deltog över 1 000 studenter den 16 november i en ”student walkout” i staten Washington i USA. Från Foster High School i Tukwila deltog 150 stycken. Foster är en skola med 71 procent elever från låginkomsttagarhem och är därför extra hårt utsatt av militära rekryterare.
Aktionen var fredlig, men skolledningen på Foster High School gillade den inte och tog till förtryckande åtgärder.
Först avstängdes en lärare, Brett Rogers, som gav sina studenter stöd för protesten. Fem andra lärare som också hade stött sina elever hotades med avstängning.

Protester lönade sig

Efter att skolledningen har blivit översvämmad av e-post och telefonsamtal har avstängningen av Brett Rogers tillfälligtvis upphört. Utredningarna av lärarna fortsätter dock.
Den 28 november arrangerades ett lugnt och fredligt studentmöte på skolan och ledningen agerade igen – åtta poliser togs in för att bryta protesten. Eleverna tvingades skingra sig och fortsätta mötet på en restaurang utanför campus.
En medlem från Socialist Alternative (CWI i USA) som deltog på mötet, blev omringad och hotad med arrestering om han bröt mot skolans regler och inte genast lämnade området.
Affischer som elever hade satt upp blev nedrivna av rektorn.
Den 7 december stängdes en elev av i nio dagar och orsaken sades vara att hon hade haft en Ipod framme under lektionstid. Men den verkliga orsaken har att göra med att eleven dagen före avstängningen samlade in namnunderskrifter för att rädda de hotade lärarna.

Försvara yttrandefriheten

De åtgärder som skolledningen har vidtagit är brott mot studenternas rättigheter; yttrandefriheten, pressfriheten och mötesfriheten.
Trots ledningens försök att disciplinera dem som står upp mot kriget, organiserar sig ändå eleverna på skolan i ”Ungdom mot krig och rasism” för att kämpa för sina rättigheter och försvara sina lärare.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!