Elevkampanjen inspirerade

2013-01-10 13:10:21

foto: Robert Bielecki
Lina Westerlund från Stockholm talar om homofobins uppkomst och om kampen mot sexuellt förtryck.

­En politisk start på det nya året bjöds av Elevkampanjen som höll sitt årliga vinterläger under veckoslutet. Kampexempel från Sverige och världen kantades med historiska lärdomar.

Lägret med dess cirka 30 deltagare från hela Sverige innehöll stormöten om krisen i skolan, kamp mot homofobi och sexism samt flera ­seminarier med teman om allt från antirasism, socialism och historiska ­revolutioner till prostitution och gruvbolagens rovdrift på miljön.
Flera lysande exempel på lokala kampinitiativ gavs, från exempelvis Göteborg där Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen startat  en Vägra kallas hora-kampanj som svar på den ilska som har ­uppkommit angående ett Instagramkonto som stämplade unga tjejer som horor. Detta rapporterade Irma Mahmutovic om på mötet om skolan och bygget av Elevkampanjen (läs mer i artikeln Vägra horstämpeln – kamp mot sexismen).

Marcus Löfgren från Luleå rapporterade på samma möte om att Elevkampanjen startat en grupp på gymnasieskolan Lärkan. Den mobiliserade till en demonstration mot att kommunen vill sparka runt 20 lärare.
Demonstrationen har det rappor­terats om i Offensiv tidigare och blev startskottet för Elevkampanjen i Luleå och motståndet mot nedskärningarna.
Mattias Bernhardsson, som deltog i Elevkampanjen när den startades, berättade om hur elever i Haninge protesterade mot en lunchavgift som skulle införas och om hur man till slut vann och lunchavgiften slopades.

På mötet om prostitution, surro­gatmödraskap och aborträtt diskute­rades kvinnors rättigheter, som i och med krisen attackeras världen över. Diskussionen gick het angående frågan om fackförbund för prostituera­de, huruvida surrogatmödraskap ska tillåtas samt kvinnofrågor i allmänhet – och den fortsatte även efter mötet, vilket visar på hur viktiga dessa frågor är.

Det var en rad väldigt intressanta möten och diskussioner, men också roliga kvällar där det fortsattes med att diskutera, det spelades kort och att man lärde känna varandra ­ytterligare. Lägret var väldigt lyckat och gav extra bränsle för det nya året.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!