
Lägret med dess cirka 30 deltagare från hela Sverige innehöll stormöten om krisen i skolan, kamp mot homofobi och sexism samt flera seminarier med teman om allt från antirasism, socialism och historiska revolutioner till prostitution och gruvbolagens rovdrift på miljön.
Flera lysande exempel på lokala kampinitiativ gavs, från exempelvis Göteborg där Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen startat en Vägra kallas hora-kampanj som svar på den ilska som har uppkommit angående ett Instagramkonto som stämplade unga tjejer som horor. Detta rapporterade Irma Mahmutovic om på mötet om skolan och bygget av Elevkampanjen (läs mer i artikeln Vägra horstämpeln – kamp mot sexismen).
Marcus Löfgren från Luleå rapporterade på samma möte om att Elevkampanjen startat en grupp på gymnasieskolan Lärkan. Den mobiliserade till en demonstration mot att kommunen vill sparka runt 20 lärare.
Demonstrationen har det rapporterats om i Offensiv tidigare och blev startskottet för Elevkampanjen i Luleå och motståndet mot nedskärningarna.
Mattias Bernhardsson, som deltog i Elevkampanjen när den startades, berättade om hur elever i Haninge protesterade mot en lunchavgift som skulle införas och om hur man till slut vann och lunchavgiften slopades.
På mötet om prostitution, surrogatmödraskap och aborträtt diskuterades kvinnors rättigheter, som i och med krisen attackeras världen över. Diskussionen gick het angående frågan om fackförbund för prostituerade, huruvida surrogatmödraskap ska tillåtas samt kvinnofrågor i allmänhet – och den fortsatte även efter mötet, vilket visar på hur viktiga dessa frågor är.
Det var en rad väldigt intressanta möten och diskussioner, men också roliga kvällar där det fortsattes med att diskutera, det spelades kort och att man lärde känna varandra ytterligare. Lägret var väldigt lyckat och gav extra bränsle för det nya året.
Raymond Ohlson