130 000 tågade för demokrati i Hongkong

2013-01-10 13:10:21


Det jäser i Hongkong. Sedan KKP-regimens handgångne man ”CY” tog över den 1 juli har hundratusentals varit ute på gatorna för demokrati och mot en ”hjärntvättad skola”.

På nyårsdagen demonstrerade omkring 130 000 människor mot Hongkongs regeringschef Leung Chun-ying, även känd som ”CY”. Hans regering är bara sex månader gammal och nyårsdagens protester var bara det senaste uttrycket för den massiva ilska som finns mot den icke-valda regeringen, och ilskan stegras.

Demonstranterna bar plakat och banderoller med bilder på ”CY” som en varg, en vampyr och en långnäst Pinocchio – på grund av hans lögnaktiga sätt. På många banderoller stod siffran ”689” att läsa, det vill säga det ynkliga antalet röster som Le­ung fick i ”valet” i mars. Det var ­bara eliten som fick rösta, 99,9 procent av befolkningen fick inte delta i ”valet”.
Demonstranterna skanderade ”Ned med Leung Chun-ying!” och ”Demokrati nu!”. Protesten ägde rum veckan innan Hongkongs pseudo-parlament (Legco) ska ta ställning till den välkände oppositionsledamoten Leung Kwok-hungs (”Long-Hair”) motion som kräver att ”CY” ska ställas inför riksrätt (impechment) och avsättas.
Den 1 januari genomfördes även mindre marscher som skulle ge sken av att ”CY” har folkligt stöd. Men det var mest äldre som deltog i ­dessa små marscher organiserade av grupper kopplade till det styrande ”kommunistpartiet” (KKP) i Kina. Även polisen, vars siffror alltid måste tas med en stor nypa salt, säger att demonstrationerna mot ”CY” var tre gånger större än anhängarnas marscher.

Det har blivit allt vanligare att massprotester möts av brutala polis­insatser i Hongkong. Nyårsdagen var inget undantag. En tredjedel av Hongkongs samlade polisstyrka mobiliserades mot demonstranterna.
Veckorna innan demonstrationen hade polisen meddelat att man skulle stoppa alla grupper som satte upp bokbord och samlade in pengar längs demonstrationsrutten, vilket oppositionsgrupper traditionellt brukar göra för att sprida sitt budskap och samla stöd. Nästan alla grupper ignorerade polisens försök att upphäva en demokratisk rättighet.
Demonstrationen fortsatte långt in på natten, medan polisen spärrade av de vägar som leder till CY hus, och andra områden i centrala Hongkong. Vid midnatt arresterade polisen flera demonstranter, bland dem ”Long-Hair ”och rev ner de tält som demonstranterna hade satt upp utanför regeringsbyggnaden (Government House).

Socialist Action, CWI:s sympatisörer i Hongkong, hade två ­bokbord och sålde mer än 340 exemplar av det nya numret av Socialist ­Magazine. Totalt samlade vi in 31 000 Hongkongdollar (26 000 kronor).
Resultatet ger ett klart besked om viljan hos demonstranterna att ­trotsa polisens försök att sätta sig över demokratiska rättigheter.
Trots ”CY:s” korta tid vid makten, han tillträdde den 1 juli i fjol, har hundratusentals varit ute på gatorna.
Massprotesterna kommer ­troligen att fortsätta med nedräkningen mot införandet av Artikel 23.

Dikang
Socialist Action (CWI i Hongkong)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!