Elitklasser dränerar skolan

2010-08-25 16:03:47
Folkpartiet med utbildningsministern Jan Björklund i spetsen har länge hetsat mot ungdomar och elever både genom att driva en nyliberal politik som innebär privatiseringar och nedskärningar, och genom att lägga fram specifika förslag om elitklasser och skärpta regler i skolan.

Att Sverige slängt in skolan i marknadsgrytan är inget nytt, utan började som ett experiment redan på 1990-talet då antalet friskolor ökade snabbt och snart konkurrerade ut kommunala skolor.
Det finns ännu inget annat land i Europa som tillåter vinster på elevers bekostnad, men nu sneglar det ultrakonservativa Torypartiet i England åt Sveriges håll och vill härma den sven­ska skolmodellen.

Jan Björklund föreslår elitklasser för de ”begåvade” eleverna med ex­tra resurser för att ”gynna deras lärande”. Syftet är endast att skapa ett slags utrensningssystem, där bara ett fåtal ska klara skolan med bra betyg. Detta istället för att satsa mer resurser på exempelvis ökad lärartäthet, så att personalen får möjlighet att tillgodose varje elevs behov.
Nästa steg är att införa elitklasser redan på högstadiet, men Jan Björklund säger att staten inte kommer att skjuta till pengar för att kunna införa dessa, utan menar att finansieringen ska ske genom att skolan omorganiseras. I praktiken innebär det att pengar måste tas någon annanstans ifrån. Det kommer att bli de resteran­de eleverna som får ta smällen i form av nedskärning­ar.
Elitklasssernas nytta motsägs av forskning som visar att eleverna inte gynnas av nivågruppering.
Elitklasserna leder även till ökad segregering, vilket högerpolitikerna vill ha för att kunna skapa sig en ny låglönemarknad. Kampen om jobben är idag stenhård och många av de elever som går ut gymnasiet blir arbetslösa, inte minst ifall de haft det svårt att klara skolans hårda krav.
Socialdemokraternas så kallade opposition mot detta har uteblivit. Deras enda invändning är att de inte kommer att införa elitklasser i högstadiet om de vinner valet.

I Göteborg är det Socialdemokraterna som har majoritet, men än­då har enorma nedskärningar på utbildningen genomförts. Hundratals lärarjobb har försvunnit och så gott som alla kamratstödjare har fått gå.
Det som behövs är kamp, likt den som pressade tillbaka nedskärningskraven inom Folkhögskolan i Göteborg, där politikerna tvingades backa efter protester och ockupationer.

Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!