En bok där det udda är normalt

2009-11-25 18:55:27
BOK
Udda
Författare
Sara Lövestam
FörlagPiratförlaget (2009)
Sara Lövestams debutroman Udda bryter mot samhällets normer. De unika karaktärerna beskrivs med sådan värme att man fastnar för dem direkt, tycker Offensivs Sanna Tefke.

Sara Lövestam, född 1980, började sin skrivarkarriär genom sin blogg ”Brudens blogg om brudar”. Den a­nonyma bloggen blev snabbt en stor snackis inom flatvärlden och det dröjde inte länge innan Lövestam fick komma ut ur bloggarderoben och värvades som krönikör för gaytidningen QX.
Sara Lövestam är en kvinna med många bollar i luften. Hon jobbar som lärare i svenska för invandrare, skriver krönikor i QX och bloggar på sin numera fullt offentliga blogg www.saralovestam.se. Sedan hon i somras kammade hem förstaplatsen i Bok-SM 2009, som är ett samarbete mellan piratförlaget och kap1.se, med sin debutroman Udda är hon även verksam som författare.

Udda är en relationsroman vars handling kretsar kring tre udda karak­tärer. Martin, som är en välanpassad, till synes väldigt normal man och arbetar som chef på ett systembolag. Martins stora hemlighet är att han så länge han kan minnas har attraherats av ”ofullständiga” kvinnor, alltså kvinnor som saknar till exempel en arm eller ett ben, helst bådadera. Därför blir hans lycka fullkomlig då han via nätet får kontakt med Paula, som har skevt ansikte, noll och ett halvt ben och sitter i rullstol.
Paula jobbar som forskare i partikelverb på Stockholms universitet. Hennes liv kretsar kring hennes arbete och uppvaktning från män som Martin är inget hon vare sig är van vid eller ute efter, men Martins ihärdiga försök gör att hon slutligen ger med sig.
Via Martin kommer Paula i kontakt med frispråkiga Lelle som insis­terar på att krångla till hennes liv. Lel- le är en kvinnotjusare av stora mått, Martins bästa vän och den enda som vet om hans hemlighet. Hon är personen som utan vidare kan storma in på nästintill främmande människors kontor och berätta för dem om hur de borde sköta sina kärleksliv och in­te skäms ett dugg för det.

De tre unika karaktärerna beskrivs med sådan värme och humor att man fastnar för dem direkt. När slutet väl infinner sig önskar man att det fanns en uppföljare så att man kunde följa dem ännu längre.
Udda bryter mot så många av samhällets normer som den bara hinner med. Jag rekommenderar den starkt, särskilt till alla som tröttnat på ”pojke möter flicka och lever lyckliga i alla sina dagar”-romanerna.
Förutom queerfaktorn är boken välskriven och humoristisk. En perfekt julklapp till föräldrarna!

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!