En grotesk högerpolitik

2009-09-02 18:14:41
Fortsatt sänkta skatter för höginkomsttagarna. Det är huvudinnehållet i den höstbudget som regeringen ämnar lägga fram i sin helhet om några veckor.
Precis som tidigare påstår regeringen att sänkta skatter ska rädda jobb. Denna gång handlar det om 3 000 jobb ”på kort sikt” och 10 000 jobb på längre sikt, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
Dessa löften har lika lite sanningshalt som Moderaternas och högeralliansens gamla löfte om att skapa 300 000 nya jobb under innevarande mandatperiod 2006-2010. Men istället försvinner kanske så många som 200 000 jobb i år och nästa år. År 2011 kommer sysselsättningsgraden  ha sjunkit till historiskt låga 70,5 procent, vilket är betydligt lägre än under 1990-talets svåra kris.
Regeringen satsar inte en extra krona i år för att rädda de många kommunala jobb som försvinner – cirka 15 000 – efter att inte ha lyft ett finger för att rädda Saab och jobben för uppemot 12 000 lpersoner från skojarna i Koeningsegg.
Jobbskatteavdraget handlar inte om att rädda jobben mer än för en handfull ministrar och högerpolitiker. Det är fråga om röstfiske, regeringen vill försöka köpa stöd inför valet 2010.

Höginkomsttagarna har redan
fått rejäla skattesänkningar sedan högeralliansen tog makten. Enbart den senaste sänkningen av inkomstskatten, jobbskatteavdragets tredje steg 2008, gav högavlönade en skattesänkning på 1 100 kronor i månaden.
Totalt har de mest välbärgade
villaägarna i storstäderna fått en skattesänkning på tiotusentals kronor  sedan högerregeringen tog makten.
Den lilla skattesänkning som även kommit lågavlönade arbetare till del har i stort sett ätits upp av nya pålagor och fördyringar till följd av regeringspolitiken.
Men det är främst arbetslösa, sju­ka och pensionärer som fått betala alla regeringens gåvor till överklass och storbolag (högeralliansen har i regeringsställning sänkt företagens skatter och kostnader med 46 miljarder kronor).
A-kasseersättningen har sänkts och det har blivit mycket dyrare att vara med i arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen har drastiskt försämrats och pensionärernas levnadsstandard har sjunkit.

Knappt hälften av de arbetslösa får idag någon arbetslöshetsersättning och de faktiska ersättningsnivåerna är nere på 55-60 procent av lö­nen.
Nästa år och 2011 kommer 50 000 sjuka och förtidspensionerade att förlora sin ersättning på grund av den nya sämre sjukförsäkring som regeringen trumfade igenom i fjol.
Som en följd av högerpolitiken betalade genomsnittspensionären i år ca 700 kronor mer i skatt varje må­nad än en yrkesverksam med samma inkomst. Och från och med nästa år sänks pensionerna, när den så kalla­de bromsen slår till i pensionssystemet. Den nya skattesänkningen är mot denna bakgrund grotesk.
Jobbskatteavdragets fjärde steg kommer inte att ha någon effekt på konsumtion och sysselsättning, utan bara ge större budgetunderskott som sedan blir argument för nya nedskärningar. Inte heller lär regeringens så kallade jobb- och utbildningspaket, som man tvingats genomföra för att hålla nere den öppna arbetslösheten under 2010 och året därpå, få någon större effekt.

Dessa ”satsningar” kommer efter att regeringen dragit ned på arbetsmarkandspolitiska insatser och vuxenutbildning och efter att arbetslösheten i Sverige ökar snabbare än i andra länder. Paketet, som totalt beräknas kosta 8,4 miljarder kronor, är långt ifrån de satsningar – på totalt 45 miljarder kronor, som exempelvis borgerliga Konjunkturinstitutet efterlyst.
Fortsatt högerpolitik betyder fördjupad kris och utslagning. Det är det starkaste argument för att demonstrera i Stockholm mot kapitalismens kris och all form av högerpolitik när riksdagen öppnar den 15 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!