En halv miljon människor i demonstration mot mäns våld mot kvinnor

2015-11-19 09:51:07


”Hallå? Är det någon där? De dödar oss!”

Lördagen den 7 november hölls en massiv demonstration mot mäns våld mot kvinnor i Spaniens huvudstad Madrid. Dagarna efter demonstrationen mördades flera kvinnor.

Demonstrationen sammankallades av över 400 feministiska organisationer från hela Spanien under namnet Movimiento Feminista, ”Feministisk Rörelse”. Enligt organisatörerna deltog en halv miljon personer i demonstrationen. Deras krav var ett stopp på våldet och morden på kvinnor, med slagord som ”kampen måste vara feministisk, annars finns det ingen kamp” och ”alla är inte här, de döda saknas”.

I år har det sexistiska våldet lett till närmare 90 registrerade dödsfall av kvinnor i Spanien, varav fler än 40 av partners eller ex-partners. Varje dag anmäls i snitt 266 fall av könsrelaterat våld.

Dagarna efter den stora demonstrationen i Madrid mördades fyra kvinnor relaterat till relationer eller före detta relationer. Sexistiska ideal finns i hela det spanska samhället, även bland unga män. En ny studie genomförd av Centro Reina Sofia visar att 30 procent av spanska män mellan 15 och 29 års ålder anser att kvinnor som har misshandlas av sina män ”måste ha gjort någonting för att provocera det”.

Trots våldet tvingas många kvinnor stanna hos sina män av ekonomiska orsaker. På grund av den kapitalistiska krisen och det ekonomiska förtrycket mot kvinnor är det många som inte själva har råd med en bostad och än svårare blir det om det också finns barn med i bilden. Ett krav som demonstranterna ställde var att det ska bli lättare för kvinnor att kunna klara sig själva ekonomiskt för att ha möjlighet att lämna sina våldsamma män.

På samlingen efter marschen lästes ett manifest upp som hade skrivits inför demonstrationen, där mäns våld mot kvinnor tas upp som det absolut största brottet mot kvinnors mänskliga rättigheter. Där ställs bland annat kravet att våldet ska bli en fråga för staten som måste prioriteras och att alla statliga instanser jobbar på prevention av våld mot kvinnor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!