En sporre till fortsatt asylkamp

2018-04-25 11:23:50

foto: Mahdi Khavari
Flyktingkampen måste fortsätta.

Tack vare den heroiska kampen från de afghanska ungdomarna i Ung i Sverige med stödkampanjer från Vi står inte ut, Låt oss leva, Elever mot utvisningar med flera pressades regeringen till sist att komma med ett lagförslag som sägs kunna ge 9 000 asylsökande rätt att stanna för att slutföra sina gymnasiestudier.

Det är viktigt med nya krafttag i flyktingkampen för att öka trycket underifrån inför detta beslut, närmast med manifestationen ”Vi skapar medvind” söndagen den 29 april kl 15 på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.
Varje uppehållstillstånd kan rädda liv och är samtidigt ett värn mot den allt mer rasistiska agenda som breder ut sig. Alla föreningar som på något sätt står för humanitet borde mobilisera till den 29 april och även gå ut på första maj med budskapet att låta flyktingungdomarna stanna.
Den nya lagen kan dock inte ta bort det historiska sveket som S- och MP-regeringen har stått för mot dagens och framtidens flyktingar genom flyktingöverenskommelsen 2015.
Men trots allt fortsätter tvångsutvisningarna – även personer som skulle kunna ges en ny möjlighet till uppehållstillstånd i sommar utvisas.  

De tvångsutvisas till terrordådens Afghanistan. Efter det fruktansvärda bombdådet i en hazardominerad stadsdel i Kabul den 22 april, då 57 människor som köade för att registrera sig inför höstens val dödades och 119 skadades, uttalar sig till och med USA:s militär om att antalet civila offer kommer att öka. IS omgrupperar från Syrien till Afghanistan, och USA självt bombar nu mer i Afghanistan än mot IS i Syrien och Irak. Den mesta terror står fortfarande talibanerna för.
Den socialdemokratiska veteranen Pierre Schori skriver i Aftonbladet den 18 april att det nya ”lagförslaget är godtyckligt – ge alla ensamkommande från 2015 uppehållstillstånd”. Han ger exempel från Internationella Röda korset, från Svenska Afghanistankommittén, från FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, från regeringens egna proposition om fortsatt svenskt militärt deltagande i Afghanistan, från CIA och från svenska UD. Alla beskriver hur farligt hela Afghanistan är och att bilden mörknar. Detta, och inte gymnasiestudier, är argumentet för att också Rättvisepartiet Socialisterna kräver att alla flyktingar från Afghanistan, oavsett ålder, borde ges omedelbar amnesti. 

Som om inte den fruktansvärda situationen för flyktingarna i sig vore nog används de ohämmat som slagpåsar för alla tänkbara problem. Stefan Lövfens främsta budskap angående årsdagen av terrordådet på Drottninggatan var att flyktingar som har fått avslag måste lämna landet. En absolut skamlig terrorstämpling! Och den statliga utredning som förespråkar ankomstläger och avreseläger. Stängslen byggs allt högre runt förvaren.
”Tillsammans för ett tryggare Sverige med bättre välfärd, hårdare tag mot brottsligheten och snabbare integration” är parollerna för Socialdemokraterna på första maj och temat kommer att fortsätta hela valet. Fast det ges ju inga som helst förutsättningar till att integrera sig, eftersom man inte får permanenta uppehållstillstånd längre. Treåriga tillstånd är det bästa som ges, samtidigt som bara hälften av de nyanlända hade jobb efter fem år enligt nya siffror från SCB. En omöjlig ekvation. 

Den nya lagen måste bli en sporre för fortsatt kamp. S och MP ska inte slippa undan sitt ansvar för att tillsammans med Alliansen ha lagt Sveriges asylpolitik på EU:s miniminivå. Först och främst måste alla flyktingar som är här nu beviljas amnesti och därefter måste asylrätten, familjeåterförening och permanenta tillstånd återinföras.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!