Ena kampen för rätten till asyl!

2010-05-12 15:06:38
Systematiska arresteringar, tortyr och avrättningar är situationen för homosexuella i exempelvis Iran. För könsumgänge mellan kvinnor utdöms hundra piskrapp, medan män straffas med döden vid penetration och spöstraff vid an­nan form av sexuellt um- gänge. Samtidigt fortsätter Sverige att utvisa hbt-personer till Iran.

I februari 2010 startade Migrationsverket en internutbildning i hbt-frågor för sin personal.
Detta välkomnas, men från Rättvisepartiet Socialisternas sida har vi inga illusioner om att detta kommer att stoppa utvisningar av hbt-flyktingar. Besluten och riktlinjerna kommer uppifrån av rege- ringen, av samma politiska färg som de lokalpolitiker i Skåne som hetsar mot ensamkommande flyktingbarn.

Personer som löper risk att drabbas av förföljelse i hemlandet p g a sin sexuella läggning eller sitt kön har rätt till uppehållstillstånd, men genom ett beslut 1998 av den dåtida socialde-mokratiska regeringen kan homosex­uella skickas tillbaka till ett land där homosexualitet är förbjudet om de inte kunnat påvisa att just de löper risk för förföljelse. Detta kom att bli en sorts riktlinje där myndigheterna i princip regelmässigt avslagit alla asylansökningar för homosexuella.

Beslutsfattande politiker och verkställande myndigheter som polisen och Migrationsverket försöker två sina händer från att ta ansvar för alla utvisningsbeslut som genomförs.
En kämpande hbt-rörelse tillsammans med en kämpande asylrörelse i kamp mot högerpolitiken är vad som behövs. Det är vår egen kamp lokalt och globalt som kan garantera framgång.
De förtrycktas rättigheter är vår kamp!

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!