EU/IMF:s stålbad gör ont värre

2010-05-19 16:03:21
Ett villkor för att få del i det gigantiska stödpaket som EU och IMF aviserade för drygt en vecka var att euroländer i kris genomför ännu större nedskärningar än de besluta­de.
För Spaniens del betydde det ytterligare nedskärningar på 15 miljarder euro (149 miljarder kronor) utöver ett tidigare nedskärningspaket på 50 miljarder euro (496 miljarder kronor).

Den spanska regeringens (socialdemokratisk) nya nedskärningar innebär att offentliganställda får sin lön sänkt med 5 procent i år och att det inte blir någon lönehöjning nästa år, vidare höjs inte pensionerna. ”Detta är en a­social politik och nu krävs det att vi går ut på gatorna”, var kommentaren från den fackliga centralorganisationen CCOO, vars ledare känner av pressen underifrån.

De första protesterna i Spanien äger rum på torsdag och den 2 juni planerar offentligfacken att genomföra en generalstrejk.
De drastiska nedskärningarna förvärrar krisen i Spanien, som redan  har den högsta arbetslösheten av eurozonens 16 länder. Antalet arbetslö­sa beräknas till 4,61 miljoner (över 20 procent). Bland ungdomar är arbetslösheten 40 procent.
Inget euroland har förlorat så många jobb under krisen som Spanien. Bara under första kvartalet i år försvann nästan 300 000 jobb.
Över hela Europa är regeringarna  i färd med att genomföra de kraftigas­te nedskärningarna i de offentliga utgifterna i modern tid.
I slutet av denna vecka väntas den nya brittiska regeringskoalitionen av Tories (Moderaterna) och Liberal Democrats (borgerliga liberaler) lägga fram det första i en serie av nedskärningspaket.
Regeringarna försöker ursäkta nedskärningarna med att att man mås­te skära ned på grund av EU och den växande skulden – men skuldkrisen är en följd av kapitalismens svindlan­de affärer och kris, vilket har ska- pat ”den värsta skuldknipan i fredstid sedan den industriella revolutionen”, enligt Svenska Dagbladet den gångna helgen.

Skulderna är nu så stora att flera länder helt enkelt inte kan betala dem.
Den omöjliga ekvationen kan beskrivas med att en det är en svår väg att gå att ”Greklands statsskuld hotar att nå 150 procent av BNP. Det kräver ett budgetöverskott innan räntor­na är betalda på 8 procent per år bara för att hålla skuldnivån intakt, enligt vissa ekonomers beräkningar” (Sven­ska Dagbladet den 16 maj).

Därför måste svaret bli:
  • Vägra betala skulden – vägra nedskärningar.
  • Förstatliga bankerna och masskamp för arbetarpolitik och arbetarregeringar med socialistisk politik.
  • Stoppa EU:s och IMF:s lönesänknings- och nedskärningspolitik – kamp för ett demokratiskt och socialistiskt Europa.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!