Enad Vänster störst på 1 maj i Umeå

2009-05-06 13:05:40
Behovet av aktiv kamp för att försvara jobben och förhind­ra att det är löntagarna som får betala för kapitalismens kris var ett tema som återkom i flera av talen vid Enad Vänsters första maj-demonstration i Umeå.

– Ska massarbetslösheten kunna bekämpas krävs masskamp med både lokala och landsomfattande demonstrationer och strejker, sa Rättvisepar­tiet Socialisternas talare Jan Hägg- lund, som är en av RS tre ledamöter i Umeås kommunfullmäktige.
Även Jan-Olof Carlsson, Socialistiska Partiets talare, pekade på behovet av kamp för att förhindra att det blir arbetarklassen som får betala krisen som kapitalismen orsakat. Han visade på hur den politiska vinden håller på att vända i Europa.
– I Frankrike väcker det nya antikapitalistiska partiet NPA entusiasm och vinner tusentals nya medlemmar, sa Carlsson.
– Jag vll avsluta med två tack. Dels till Volvoarbetarna i Umeå, som genomförde den första strejken mot varsel om uppsägningar, dels till arbetarna vid Volvos fabrik i Tuve, som tågade till huvudkontoret och krävde ledningens avgång och ett stopp för aktieutdelningen, sa Jan Hägglund som avslutning på sitt tal och möttes av ljudliga applåder.

Enad Vänsters tåg var på nytt det största demonstrationståget i Umeå, med ungefär 500 deltagare. Socialdemokraterna samlade 370 och Vänsterpartiet 200.

Krister Ahrén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!