
– Det här har varit på gång ett tag. När senaste förhandlingen avslutades utan något nytt blev detta resultatet, berättar Jaakko, som arbetar i hamnen, och fortsätter:
– Många tror att varslen bara kommer att fortsätta och att ägarna vill köra företaget i botten. Vi måste visa att det finns ett alternativ, men att man måste kämpa.
– Ett första steg är att samla alla anställda för att gemensamt besluta hur kampen ska föras vidare och trappas upp. Det räcker inte heller med att vi företräds av ett fackombud som förhandlar. Vi borde välja en samordningsgrupp av alla som vill jobba med detta.
– Även om strejken ”bara” är en dag är den väldigt effektiv. Tisdagar är normalt den intensivaste dagen i hamnen så det här kostar företaget mycket pengar. Problemet för oss är de höga strejkböterna. Vår lokala sektion får troligen böter på 100 000 euro för denna strejk. När vi strejkade i tre dagar för några år sedan blev det flera hundra tusen euro i böter.
Hamnen, som ägs av Helsingfors stad, har privatiserats allt eftersom. För 6-7 år sedan såldes även kranarna och kranförarna ut. Idag är det tre privata bolag som sköter all hamnverksamhet.
– I Kotka vet jag att staden har köpt tillbaka delar av verksamheten, däribland kranarna, men jag vet inte vad som hänt efter det.
– Sosialistinen Vaihtoehto (CWI i Finland) stödjer hamnarbetarnas kamp fullt ut och uppmanar andra hamnarbetare och fackföreningar till solidaritetsaktioner. Den underbudskonkurrens som nu råder i hamnen och på många andra arbetsplatser som pressar arbetsvillkor och leder till uppsägningar, måste stoppas.
– Vi kräver att hamnen återkommunaliseras under de anställdas kontroll, istället för dagens bossvälde och vinstjakt, säger Heikki Moisio, aktiv i Sosialistinen Vaihtoehto.
Jonas Brännberg