Endagsstrejk i Helsingfors hamn

2013-04-24 15:55:35
Som Offensiv tidigare skrivit om (i nr 1 041) hotas uppåt 100 jobb i Helsingforshamnen Vuosaari när operatören Finnsteve planerar nedskärningar. Tisdagen den 23 ap­ril fick de anställda nog och kl 06.45 marscherade de ut från hamnen för en endagsstrejk.

– Det här har varit på gång ett tag. När senaste förhandlingen avslutades utan något nytt blev detta resultatet, berättar Jaakko, som arbetar i hamnen, och fortsätter:

– Många tror att varslen bara kommer att fortsätta och att ägarna vill köra företaget i botten. Vi måste visa att det finns ett alternativ, men att man måste kämpa.
– Ett första steg är att samla alla anställda för att gemensamt besluta hur kampen ska föras vidare och trappas upp. Det räcker inte heller med att vi företräds av ett fackombud som förhandlar. Vi borde välja en samordningsgrupp av alla som vill jobba med detta.
– Även om strejken ”bara” är en dag är den väldigt effektiv. Tisdagar är normalt den intensivaste dagen i hamnen så det här kostar företaget mycket pengar. Problemet för oss är de höga strejkböterna. Vår lokala sektion får troligen böter på 100 000 euro för denna strejk. När vi strejkade i tre dagar för några år sedan blev det flera hundra tusen euro i böter.

Hamnen, som ägs av Helsingfors stad, har privatiserats allt eftersom. För 6-7 år sedan såldes även ­kranarna och kranförarna ut. Idag är det tre privata bolag som sköter all hamnverksamhet.
– I Kotka vet jag att staden har köpt tillbaka delar av verksamheten, däribland kranarna, men jag vet ­inte vad som hänt efter det.

– Sosialistinen Vaihtoehto (CWI i Finland) stödjer hamnarbetarnas kamp fullt ut och uppmanar andra hamnarbetare och fackföreningar till solidaritetsaktioner. Den underbuds­konkurrens som nu råder i hamnen och på många andra arbetsplatser som pressar arbetsvillkor och leder till uppsägningar, måste stoppas.
– Vi kräver att hamnen återkommunaliseras under de anställdas kontroll, istället för dagens bossvälde och vinstjakt, säger Heikki Moisio, aktiv i Sosialistinen Vaihtoehto.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!