”Ende Gelände” – en seger mot kolet

2016-05-18 11:29:12

foto: flickr.com/photos/133937251@N05/ CC BY 2.0
3 500 miljöaktivister och socialister stoppade Vattenfalls brunkolsbrytning i Lausitz.

”Ende Gelände – Kohle stoppen” (Nu får det vara slut på eländet – stoppa kolet). Under den parollen deltog uppskattningsvis 3 500 personer, varav flera hundra från Sverige, i en massiv civil olydnadsaktion mot Vattenfalls brunkolsbrytning i Lausitz den gångna helgen. Aktionen blev en framgång, då produktionen stannade.

Redan veckan innan helgens aktion samlades  miljöaktivister på ett klimatläger fyllt av politiska workshopar, kultur, diskussioner om förberedelser om hur man ska gå till väga för att stoppa brunkolsverksamheten från och med fredag den 13 maj.
Vid lunchtid på fredagen hade 2 000 personer samlats och uppdelade i tre kolonner gick de mot gruvan för att stoppa transporterna till och från gruvan och slå igen verksamheten. Varken polis eller bolagets egna väktare gjorde allvarliga försök att hindra oss och produktionen låg redan nere med hänvisning till ”säkerhetsrisken”. Gruvan, grävmaskinerna vid dagbrottet och järnvägen var ockuperad/blockerad.

Dagen efter, återigen uppdelade i tre avdelningar  (jag var i den med flera hundra cyklister), påbörjades nya aktioner för att blockera ytterligare transportleder på räls (utöver de som redan var ockuperade).
Efter att ha kommit fram till vårt mål blev vi överens om att genomföra en blockad närmare kraftverket och väl där beslutade vi oss för att gå vidare mot kraftverksområdet. När vi anlände vid kraftverket var det var överraskande enkelt att ta sig in. Säkerhetsvakterna gjorde blott ett halvhjärtat försök att stoppa oss. Polisen gick dock snart till angrepp med pepparspray och batongslag. Flera klimataktivister misshandlades. Uppemot 120 omhändertogs.
Polisen, som gick brutalt till angrepp mot aktivisterna i kraftverket, höll för övrigt en låg profil. Ett av skälen var nog att polisen ville undvika samma kritikstorm som efter attackerna mot ”Gegen Eländes” protest mot transporter av brunkol i Rhenområdet ifjol då närmare 800 klimataktvister omhändertogs av polisen.
En annan förklaring är att det denna gång inte var det ett tyskt­ägt bolag och dess verksamhet som drabbades, utan det svenska bolaget Vattenfall.

Det finns en växande medvetenhet om klimat- och miljökrisen. Det finns ingen planet B och kolet påskyndar den globala uppvärmningen.
Allt fler är villiga till att stå upp mot miljöförstörelsen och konfrontera de bolag som är ansvariga, inte bara i Tyskland. Bara några veckor innan vår protest lamslogs verksamheten vid ett dagbrott i Wales. Och 2017 väntar nya protester mot brunkolsverksamheten i Rhenområdet och med långtgående krav kan vi få med fler än de
3 500 som deltog under den gångna helgen.


Offensiv säger: Stoppa försälnjngen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet till det riskkapitalägda tjeckiska bolaget EPH.
Regeringen kan stoppa affären och låta kolet ligga kvar i marken.
Men de båda regeringspartierna tvår sin händer och gömmer sig bakom tidigare beslut om att Vattenfalls verksamhet ska grundas på vad som anses ”affärsmässighet” istället för för att värna miljö, klimat och vår framtid.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!