Ensamstående och barn drabbas värst

2007-11-21 17:20:46
När ramarna för högerregeringens budget antas av riksdagen den 21 november är det två grupper av lågavlönade som drabbas allra värst av attackerna på t ex a-kassan och sjukförsäkringen: de ensamstående mammorna och deras barn samt ungdomar.

Enligt riksdagens utredningstjänst har andelen ensamstående föräldrar (mest kvinnor) med en ekonomisk standard som ligger på under 60 procent av medianen ökat från 19 procent år 2002 till 30 procent i år. Denna fattigdom drabbar också lika hårt deras 95 000 barn.

Lönar sig att vara högavlönad

– Reinfeldt tycker att det ska löna sig att vara högavlönad, man och frisk, och dessutom inte ha barn. Det är ju en omänsklig politik, tycker även LiseLotte Olsson från v, som har beställt undersökningen.
Under högerns första år vid makten har också långtidsarbetslösheten bland ungdomar ökat med 250 procent, men den ”jobbgaranti” som införs för ungdomar innehåller varken jobb, personlig rådgivning eller utbildning, bara fler piskrapp.
Trots att ungdomar betalar lika mycket till a-kassan mister de full ersättning redan efter 100 dagars arbetslöshet, till skillnad från de äldres stupstock för sänkt ersättning vid 200 dagar: det vill säga ren åldersdiskriminering.

Septemberalliansen

När budgetramarna klubbas den 21 november kommer Septemberalliansen, som den 18 september samlade 6-7 000 demonstranter mot högerpolitiken, att demonstrera igen utanför riksdagen.
”Kamrater”! Gemensamt tar vi kampen vidare. Kom ihåg att det är i motvind och inte i medvind som en drake stiger”, heter det i en stödhälsning från Gruvfyran i Malmberget (läs hela hälsningen, sid 10).
Septemberalliansen välkomnar också att LO-distriktet i Stockholm äntligen får ändan ur vagnen med en samling den 19 december kl 17.30 på Norra Latins skolgård – för ett fackeltåg för rättvisa till riksdagen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!