”Er kamp är också vår kamp”

2007-05-16 13:41:03
Den fackliga nättidningen Dagens Arbete berättar om de många sympatiyttringarna för LKAB-arbetarnas strejk. Stöduttalanden har även strömmat in från utlandet, bland annat från fackligt aktiva i England som minns kolgruvearbetarnas strejk mot Thatcherregeringen 1984-85.

Flertalet stöduttalanden kommer förstås från lokala fackföreningar och fackligt aktiva i Sverige, till exempel inom Kommunal. DA:s rubrik ”Er kamp är också vår kamp” är ett citat från Seko klubb 119, som organiserar förare och konduktörer vid tunnelbanan i Stockholm. Andra uttalanden kommer från grupp 34 och grupp 30 vid Volvo Lastvagnar i Göteborg.
Stöd har också skickats från klubbstyrelsen vid Volvo Lastvagnar i Umeå, som säger att en framgång för gruvarbetarna är viktig för alla lokala fack. De lovar själva att ”försöka göra allt vi kan för att visa att ni inte är ensamma i den ambitionen”.
Ett och annat påhopp har också skickats. Det mest rabiata kommer från en Krister Lindholm, som vill att LKAB ”avskedar alla strejkande och i stället anställer effektiva polacker som är experter på gruvarbete”.

Stöd från polska arbetare

Synd bara att Dagens Arbete då missat poängen att de svenska gruvarbetarna även fått ett stöduttalande från Boguslaw Zietek, ordförande i den Fria fackföreningen augusti 80 (WZZ Sierpien 80), som organiserar kolgruvearbetare i Silesien i södra Polen.
De polska gruvarbetarna hoppas nu själva få stöduttalanden tillbaka, sedan polska gruvarbetare efter en egen framgångsrik tvådagarsstrejk drabbats av ett varsel om avsked mot tre ledande aktivister i facket (protester kan skickas till ledningen för Szczyglowice-gruvan, szczyglowice@kwsa.pl, med kopior till bzietek@wzz.org.pl och poldek@mdnet.pl).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!